Week van de Amateurkunsten

'The Making Of'... - Kunst achter de Schermen

Kunst achter de Schermen

Sinds 2017 werkt stad Hoogstraten met een nieuw concept voor de WAK. Dit jaar geen kunsten- en ambachtenmarkt of optredens aan de molen. Vanaf dit jaar zetten we maximaal in op de amateurkunstenaar in zijn natuurlijke biotoop: zijn atelier of repetitieruimte. 

Op zaterdag 29 april en 6 mei stellen kunstenaars uit Hoogstraten hun atelier open voor bezoekers. Tussen 11uur en 21 uur kan u verspreid over de fusie werken in wording bewonderen. De artiesten kiezen uiteraard de openingsuren zelf. 

Deze creatieve uitspattingen vind je terug in een brochure die je gratis kan ophalen bij de dienst  toerisme of cultuur of vind je op tientallen locaties doorheen de fusie. Aan de hand van dit kaartje stelt u uw eigen rondtocht samen. Van alles wat of enkel de fijnste selectie? Aan u de keuze. Zie het als de ultieme kans om vragen te stellen over het maakproces en (als je durft) noodzakelijke feedback mee te delen. Zelfs de reïncarnatie van Picasso wil af en toe weten wat zijn publiek er van denkt.  

EXTRA: ook buiten de twee zaterdagen zitten veel kunstenaars niet stil. Kijk dus goed naar de vermelde data in de brochure! 

Interesse om bij te dragen?

Het programma voor 2017 is afgerond. Maar volgend jaar zullen we opnieuw activiteiten organiseren in het kader van de WAK. Daarvoor kan je je dan opnieuw kandidaat stellen. 

In 2018 wil het stadsbestuur de organisatie van de activiteiten van de WAK graag meer in handen van amateurkunstenaars zelf leggen. We zijn er zeker van dat zij zelf het beste aanvoelen waar de mogelijkheden en kansen zitten. Hiertoe wordt gekeken om een werkgroep op te richten. Heb je zin om hiervan deel uit te maken? Neem dan contact op met de dienst cultuur

//MEET THE ARTISTS//

HOOGSTRATEN

Kinderkoor Jubilate

Het kinderkoor met leden tussen 5 en 15 jaar gooit de deuren open voor een koorrepetitie. Kom de jonge snaken live aanhoren en wie weet ontwaken in jou de eigen zangkriebels?

Kanunnikenzaal Administratief Centrum, Vrijheid 149 (personeelsingang aan achterzijde gemeentehuis)

29 april van 18u00 tot 19u15

www/kinderkoor-jubilate.be

Danielle Van Aperen

Danielle over haar eerste solotentoonstelling:

"The Making Of"  is dit jaar  het thema van de "Week van de amateurskunsten" Een goede reden om mijn werken tentoon te stellen en om de mensen te laten zien hoe ze worden opgebouwd  . Ik volg les bij kunstenares Magda Francot en zij wilt ons leren hoe de schilderijen zorgvuldig worden opgebouwd volgens de technieken van de oude meesters met de materialen van nu. Voor wie er interesse in  heeft ligt er een inkijk boek met de verschillende stappen die leiden tot een nieuw werk.

Ik ben nog maar een beginnende schilderes en heb nog niet zo veel werken. Iedereen heeft een eigen stijl die onder andere ook te maken heeft met je karakter en waar je soms nog niet van bewust bent of die duidelijk zichtbaar is . Zelf ben ik er nog  naar op zoek.

Om dit te trainen en om wat meer zelfanalyse of innerlijke ontwikkelijking  op te doen , volg ik  Kunstzinnig Dynamisch Coachen bij De Kleine Tiki in Breda.  Wat mij overtuigde om de stap te zetten was een kleine tekst op de website.

Binnen de Kleine Tiki hoef je geen kunstenaar te zijn of worden, maar wordt je uitgenodigd en geïnspireerd om via je creativiteit,kunstzinnigheid en spelend vermogen een persoonlijk avontuur aan te gaan op naar de kunstenaar of levenskunstenaar in jezelf.

In het vierde en laatste jaar kan je kiezen voor het specialisatiejaar , namelijk in het werken met volwassenen of in het werken met kinderen, jeugdigen en hun ouders. Het lijkt mij heel boeiend om anderen te kunnen coachen met creatieve kunstzinnigheid.  In september start ik met mijn tweede jaar en kijk er nu al naar uit.

Over een paar jaar hoop ik nog eens een tentoonstelling te mogen geven en kan ik aan jullie tonen hoe mijn werken en mijn stijl geëvolueerd zijn."

Danielle

LDC Stede Akkers, Jaak Aertslaan 4

Doorlopende expo van 4 april tot 7 mei. Op zowel 29 april als 6 mei kan je Danielle live aan het werk zien tussen 11u00 en 21u00!

Ludo Knaepkens

Ludo Knaepkens is geboren en getogen in Hoogstraten en ondertussen al een leven lang bezig met tekenen en schilderen in de vrije tijd. In 2016 voltooide hij zijn schildersopleiding aan IKO, de kunstacademie. 

Als actief lid van het kunstenaarscollectief Meer-Kunst heeft hij een platform waar hij regelmatig zijn kunsten tentoon kan spreiden voor een ruimer publiek. Tijdens de WAK kan je hem solo bezig zien in zijn eigen atelier. Daar licht hij graag het proces toe van idee tot schilderij. 

Buizelstraat 5 bus 1

6 mei van 13u00 tot 18u00

Paula Tuytelaars

In het Koolhof, op de tweede verdieping beweegt er wat... Paula ontfermt zich er over de kunsten van de glasfusing en kalligrafie. Gekleurd glas wordt vakkundig in vorm gesneden en verlijmd. Een speciale oven vormt het geheel om tot een uniek stuk dat wordt gepolijst tot het een prachtig juweel wordt. 

Als ze het glas het vuur niet aan de schenen legt kan je haar gebogen zien zitten over een stuk papier. Dan beoefent ze de nobele kunst van kalligrafie. Laat haar dus niet te hard schrikken als je langsgaat bij haar. Een streep over het papier zou zeer nefast zijn!

Koolhof 24 (2de verdieping)

29 april en 6 mei van 11u00 tot 17u00

IKO - Kunstacademie

Het IKO, de academie voor beeldende kunsten van Hoogstraten, biedt artistieke vorming aan kinderen, jongeren en volwassenen binnen het deeltijds kunstonderwijs. Met meer dan duizend zijn ze, de leerlingen van IKO. En op zaterdag 6 mei laten ze je graag kennismaken met hun academie. 

Het Atelier Vrije Grafiek gooit daarom de deuren open voor een workshop grafiek. Diverse persen zullen gedemonstreerd worden en technieken zoals zeefdruk, lithografie, etsen en hoogdruk passeren de revue. Een unieke kans om kennis te maken de wereld van grafiek. 

www.iko-dekunstacademie.be

Dr Versmissenstraat 6, atelier Vrije Grafiek (IKO)

6 mei van 11u00 tot 16u00

Strafinrichting Hoogstraten

Op deze editie van de WAK kunnen we een absolute primeur aanbieden: na overleg met De Rode Antraciet kunnen we een beperkte groep gelukkigen de kans bieden om een exclusieve blik te werpen achter de gevangenismuren van Hoogstraten en Wortel! 

In beide gevangenissen wordt er actief ingezet op kunst en kunstcreatie bij de gedetineerden. Hun creaties geraken soms maar moeilijk tot buiten de muren van de instellingen. Daarom nu dus de unieke kans om de werken te bewonderen binnen de muren. 

Maximum 15 personen, reservatie noodzakelijk! Stuur een mail naar thomas.baeckens@derodeantraciet.be met vermelding van uw volledige naam en uw rijksregisternummer.

Gelmelstraat 131

29 april van 12u45 tot 13u45;

AMWN - Academie voor Muziek en Woord Noorderkempen

OPEN KOT! (Opendeurdag Academie Hoogstraten)

Heb je altijd al een muziekinstrument willen spelen? Je weet alleen niet welk? Of hoe dat moet? 

Heb je interesse in een cursus Woord voor Volwassenen? Wil je komen proeven van onze lessen Spreken voor Publiek, Spreektechniek, Toneel of Verteltheater?

Of heb je zin in een opleiding Pop-Jazz? Wil je meer weten over o.a. lessen basgitaar, drums en Pop-Jazz-zang?

Dan is het OPEN KOT van de academie in Hoogstraten zeker iets voor jou! Kom tussen 10u en 12u kennis maken met de Academie voor Muziek en Woord van Hoogstraten. Je kan op eigen houtje door de academie wandelen en zo alle vakken en instrumenten die we aanbieden beter leren kennen. Je kan extra uitleg vragen, zelf eens een instrument uit proberen of meer te weten komen over de werking van de academie.

6 mei van 10u00 tot 12u00: OPEN KOT (opendeur Academie)

6 mei van 12u00 tot 13u00: OPEN KOT (repetitie toneel +15)

6 mei van 12u30 tot 14u30: OPEN KOT (repetitie muziek)

Karelboomstraat 44

 

Meer weten? www.amwn.be, info@amwn.be of 014 69 95 39

Lieve Boeykens

Lieve heeft haar eigen grafiekatelier in de Leemstraat. Een plaats waar creativiteit centraal staat. Als grafisch kunstenaar en oud-leerkracht Grafiek aan het IKO in Hoogstraten buigt ze zicht er over haar grafisch werk en maakt ze er ontwerpen voor vlaggen, emblemen etc…

Sinds 1972 kan je haar werken al bewonderen op verschillende tentoonstellingen in zowel binnen- als buitenland. Ook ontwierp en bouwde ze het decor voor de musicals ”Gelmel” en “de vergeten veldslag 1814”. 

Grafiekatelier Leemstraat 28

29 april en 6 mei van 11u00 tot 18u00

 

MINDERHOUT

The Strawberry City Jazzband

De Strawberry City Jazzband brengt reeds tientallen jaren de oude stijl jazzmuziek naar plaatsen waar mensen samen genieten van feestelijkheden allerhande, gaande van een streetparade tot een gezellig jazzpodium. 

In de kenmerkende Oude Stijl New Orleans brengen ze ambiance op menig festiviteit. Maar ook oude rotten in het vak moeten af en toe nog eens repeteren. Profiteer er dus van en maak een repetitie van deze sfeervolle groep mee. 

Gildenhuis, Minderhoutdorp 29a

29 april van 17u00 tot 21u00

MEER

MEERKUNST

Het atelier “MEERKUNST” werd gesticht onder impuls van Rita Sprangers , wonende  Meerdorp 40 te Meer in 2009.Wij zijn gevestigd in de “Oude Melkerij, Meerdorp, 75, te 2330 MEER. (gelijkvloers)

Er werden uitsluitend oud leden van academie IKO Hoogstraten opgenomen en er werd gestart met een tiental leden van de afgestudeerden 2009.

Het atelier MEERKUNST is nu aan zijn 9e werkjaar bezig (telkens vanaf begin September tot eind Juni.) Er wordt elke dinsdag vanaf 13,30u tot 22,00 u geschilderd. Er zijn in de loop der jaren enkele leden afgevallen en enkele bijgekomen, maar telkens oud-IKO leden waarvan enkele vroegere laureaten. (sommigen van periode voor 2009 en enkelen vanaf periode nadien). We zijn nu samen met  14 leden, mannen en vrouwen en Vlamingen en Nederlanders.

Ieder heeft zijn eigen stijl van hedendaags realisme tot abstract.

Het atelier heeft om de 2 jaar een tentoonstelling van eigen werk, in 2010, 2012 en 2014 in MEER en onlangs in November 2016 in het Raadhuis te MEERLE. Er zijn ook verscheidene leden die een aparte solotentoonstelling hielden, zowel in De Bijl te Zoersel, Domein De Renesse te Oostmalle, galerie Kloosterkapel te Brecht en de Lucia kapel te Meerle.

Er werd ook deelgenomen aan groepstentoonstellingen (of Kunstroutes) zoals reeds enkele jaren oa in Etten-Leur Nederland en wij doen mee aan de activiteiten ingericht door de Cultuurdienst Hoogstraten (o.a in 2016: Kunst in de Etalage).

Tijdens de WAK biedt Meerkunst je volgende zaken aan in hun atelier:

Atelier kunstschilders in actie: om en rond een tiental leden (van de 14) zullen ter plaatse schilderen en hun kunnen tonen. Er wordt gewerkt in ieder zijn eigen stijl aan een schilderwerk en er zullen enkele afgewerkte resultaten te zien zijn.

De bezoekers kunnen rondkijken en vragen stellen over het hoe en wat van de tot standkoming van een schilderij, de materialen ed. Er zullen ook enkele fotoboeken ter beschikking zijn voor inzage.

Oude Melkerij, Meerdorp 75

29 april en 6 mei van 13u00 tot 18u00

MEERLE

Frank Joosen

Frank is een autodidact in het schilderen en werkt vanuit zijn fantasie/intuitie voornamelijk figuratief werk uit in olieverf. Geboren in Tilburg (1956) als zoon van Frans Joosen, een gekende kunstenaar in Brabant, week Frank 11 jaar geleden uit naar Meerle waar hij nu nog resideert.

Frank laat je kennismaken met zijn voornamelijk figuratieve schilderwerken en zijn eigen methode. Ook de jongsten zullen in zijn atelier kunnen proeven van de creativiteit door zelf een tekening te maken. Raad kan natuurlijk gevraagd worden aan de kunstenaar!

Groot Eyssel 20

29 april en 6 mei van 11u00 tot 21u00

 

Greet Maes

De gepassioneerde Greet werkt wekelijks aan haar steeds uitbreidende collectie schilderijen. In haar atelier zal je die kunnen bewonderen en geeft ze demonstraties rond schilderen op doek.

Voort 79

6 mei van 11u00 tot 17u00

Buurtwerk

Om 9u30  start een voorleessessie van de bib . Hierna kunnen de kinderen tot 12 uur aan de slag tijdens de open les van de IKO. Tijdens deze open les en tot 17u kunnen geïnteresseerden de tentoonstelling ‘Grenzeloos talent in de buurt’ bezoeken.

Met de  tentoonstelling “Grenzeloos talent in de buurt”  willen we de vele talenten die we ontmoeten in de buurten waar we actief zijn, in de kijker zetten. We hebben ook workshops druktechnieken en poëzie georganiseerd i.s.m. met IKO, de bib en CEDES.  De resultaten hiervan kan u ook bewonderen tijdens de tentoonstelling.

Tijdens de opening kan u ook kennismaken met de werking van Digidak en het Lokaal Diensten Centrum dat binnenkort een antennepost zal openen in Meerle.

Raadhuis Meerle, Gemeenteplein 1

29 april van 9u30 tot 17u00 en 30 april van 14u00 tot 17u00

Je ooit al eens afgevraagd hoe een klompje goud wordt omgevormd tot een prachtig juweel? Diverse goudsmeden van het Juweelatelier demonstreren doorlopend diverse technieken en presenteren afgewerkte producten.

Kerkstraat 49

29 april van 11u00 tot 17u00

School van Meerle

De School van Meerle is een collectief van kunstschilders en beeldhouwers met een vaste kern rond Lionel van den Boogaerde, Raf Gladines en Francis Denys. Tezamen werken zijn op regelmatige basis projecten uit zoals reizende tentoonstellingen. 

Op Domein De Hoge Rooy zal de School van Meerle de deuren van hun atelier open gooien en nodigen ze je uit om hun atelier en de tentoonstelling op het domein te bezoeken. Maak er een art-walk langs zowel beeldhouw- als schilderwerken.

Heerle 86

29 april en 6 mei van 11u00 tot 21u00

MEERSEL-DREEF

Chris De Bie

Chris vertelt:

"Ik ben Chris De Bie, ik werk reeds 25 jaar met klei. Ik heb in Baarle-Hertog les gehad van Jos de Swart en sinds 6 jaar heb ik een eigen atelier waar ik me helemaal kan uitleven met klei. Ik hou me voornamelijk met boetseren bezig, maar ook het raku stoken is een techniek die ik graag doe. Het is altijd een verrassing hoe het uit de oven komt. Heerlijk vind ik het ook om aan anderen mijn passie met klei over te brengen."

Kent u de geneugten van het werken met klei dus nog niet? Dan moet u beslist even langsgaan bij Chris. In haar atelier kan u zelf met de vingers in de klei en ervaart u zelf de rustgevende eigenschappen van klei. 

Heieinde 44

29 april en 6 mei van 11u00 tot 16u00

WORTEL

Marcel De Bruyn

Bij Marcel kan je binnenkijken in de hedendaagse ‘lichte kamer’ in contrast met de vroegere ‘donkere kamer’ van de fotograaf. Hij zal je een inkijk bezorgen in fotobewerking en printtechniek.

Als conceptuele fotografie kunstenaar zal Marcel een korte introductie geven aan de toeschouwer: wat conceptuele fotografie in het algemeen en in het bijzonder, naar aanleiding van zijn recente expositie ‘Mijn Zee van verbeelding’ in het Stedelijk museum te Hoogstraten, betekent.

Eén sessie duurt ongeveer een 20 tal minuten en is toegankelijk voor 4 personen per keer.

Pater Schrijversstraat 4

29 april en 6 mei van 14u00 tot 17u00

Rita Hillen

Rita en haar partners in crime stellen hun atelier open en bieden je de combo schilderkunst, grafiek en keramiek in één atelier aan. Bovendien is er de gelegenheid om jezelf te laten vereeuwigen door een snelschets van Rita!

Pater Schrijversstraat 6

29 april en 6 mei van 11u00 tot 17u00

Vivian Welling

Vivian houdt van het creëren met materiaal dat voor handen is, het liefst van al nog recyclagemateriaal. Dit kan zowel papier zijn als materialen uit de natuur. 

Op deze wijze zijn het afgelopen jaar, puur intuïtief, de kleine boekjes van 'Viefelavief' ontstaan. Vivian kijkt alleszins al reikhalsend uit naar de reacties van de bezoekers om zo haar ideeën verder vorm te kunnen geven.

Klinketstraat 11

29 april en 6 mei van 11u00 tot 18u00 

 

Georges Phlippeau

Detail, verwondering, de ongeziene schoonheid van 'n bloem, een verwelkt boeket dat bij velen al bij het afval was verdwenen, legt hij vast op een haast schilderachtige manier. Het beeld, de foto, laat nauwelijks raden wat het is of wat het inmiddels was.

Georges ziet zichzelf als een toeschouwer in de oneindigheid die het leven te bieden heeft en volgt daarin zijn gevoel. Dankbaar voor de mogelijkheid dit vast te kunnen leggen en deze blijheid over de verwondering door middel van zijn foto's, te mogen delen met anderen.

Composities creëerde hij als kind al op diverse manieren; het fotograferen is voor hem een tweede natuur. Zonder woorden vertelt de verstilling hoe mooi het leven is. Deze beschouwende inspiratie probeert hij ook vast te leggen in zijn andere fotografische beelden.

Klinketstraat 11

29 april en 6 mei van 11u00 tot 18u00

Marleen Daemen

Marleen is ondertussen al 20 jaar bezig met het werken met klei. Het is begonnen met het maken van poppenfiguurtjes van papier-maché, tot het werken met fijne klei en powertex. Ze houdt zowel van kleine als grote figuren en vooral een combinatie van klei met andere materialen (ijzer, hout, e.d.) boeien haar zeer.

Ze volgde gedurende enkele jaren een opleiding bij Betty Nagel in Moergestel – Nederland.  Zij is vooral bekend voor het werken met klei en maken van poppen- en dierenfiguren. Zij is een werkgroep gestart waar Marleen deel van uitmaakt.

Je kan werken van Marleen bekijken op de facebook pagina: Poppen Atelier of Fantasy doll by Marleen.

Rooimans 46

29 april en 6 mei van 13u30 tot 17u00

VHROEM!

VRHOEM!, een collectief dat zich verbindt rond vriendschap, humor, optimisme en muziek, wil dit alles met u delen op een bijzondere locatie. Op de Oude Pastorij kan u genieten van optredens, een kunstenmarkt en een hapje en drankje.

Wat het publiek mag verwachten:

kleine ambachten – kunstenmarkt  (tentoonstelling van Frans Hendriks)/ gelegenheid tot bezichtigen pastorij (normaal privé – domein) drinken van een pint en eten van een hapke (foodtruck) / bijwonen van een optreden op de zolder: 19.30h BLUE MAXX, 22.00h BLUE (desperated) COMPANY.

Oude Pastorij, Pastorijstraat 31

29 april van 14u00 tot 24u00 en 30 april van 10u00 tot 24u00

https://www.facebook.com/events/185834095238467/ 

Gevangenis Wortel

Op deze editie van de WAK kunnen we een absolute primeur aanbieden: na overleg met De Rode Antraciet kunnen we een beperkte groep gelukkigen de kans bieden om een exclusieve blik te werpen achter de gevangenismuren van Hoogstraten en Wortel! 

In beide gevangenissen wordt er actief ingezet op kunst en kunstcreatie bij de gedetineerden. Hun creaties geraken soms maar moeilijk tot buiten de muren van de instellingen. Daarom nu dus de unieke kans om de werken te bewonderen binnen de muren. 

Maximum 15 personen, reservatie noodzakelijk! Stuur een mail naar thomas.baeckens@derodeantraciet.be met vermelding van uw volledige naam en uw rijksregisternummer.

Kolonie 17

Zondag 7 mei van 15u45 tot 17u15.