Heilig Bloedfeesten

Jaarlijks eerste en tweede zondag na Pinksteren

Hoogstraten houdt haar tradities in ere. Op zondag 27 mei en zondag 3 juni trekt de Heilig Bloedprocessie weer door het centrum van de stad. Op woensdag 30 mei vindt de jaarmarkt plaats, en te midden van deze bedrijvigheid gaat ook nog eens de stratenloop van start.

Kom ook dit jaar een kijkje nemen en geniet van de serene processie, de jaarmarkt, de stratenloop, de ambiance op de kermis en de tentoonstelling van de leerlingenwerken in IKO Hoogstraten.

Heilig Bloedprocessie

365 jaar geleden ging de processie voor de eerst keer uit in Hoogstraten. De processie vindt elk jaar plaats op de eerste en tweede zondag na Pinksteren. Dit jaar is dat op zondag 27 en zondag 3 juni 2018.

Op zondag 27 mei om 11.15 uur (na de hoogmis van 10.00 uur) vertrekt de processie aan de Sint-Katharinakerk richting het noorden van het centrum van Hoogstraten. Het parcours gaat via Vrijheid, Van Aertselaerplein, Moerstraat, Boxtelstraat, Tinnepotstraat en terug over Vrijheid.

Op zondag 3 juni 2018 om 11.15 uur (na de hoogmis van 10.00 uur) vertrekt de processie aan de Sint-Katharinakerk richting het zuiden van het centrum van Hoogstraten. De processie stelt op in de Gelmelstraat en gaat via Vrijheid en Heilig Bloedlaan naar de site van het woonzorgcentrum Stede Akkers. Na de ommegang op de site van het woonzorgcentrum gaat de processie terug richting de kerk via Heilig Bloedlaan en Vrijheid.

Op donderdag 31 mei 2018 gaat er een verkorte processie uit tijdens de sacramentsdag in de Sint-Katharinakerk zelf.

Meer informatie over de Heilig Bloed-processie vindt u via onderstaande link.

Heilig Bloed - Kermis

Het mag dan wel een vreemde combinatie zijn, maar de Heilig Bloedprocessie is onlosmakelijk verbonden met de kermis, de zogenaamde ‘Heilig Bloedfoor’.

De kermis is open op:

  • zondag 27 mei en zondag 3 juni na de processie
  • maandag 28 mei vanaf 16.30 uur
  • woensdag 30 mei met de jaarmarkt

Opstellen kermis:

Het opstellen van de kermis zal doorgaan op woensdag 23 mei 2018. Op de Vrijheid zal een parkeerverbod ingesteld worden vanaf 16.00 uur. Van 17.00 uur tot 23.00 uur wordt de Vrijheid afgesloten voor alle verkeer.

Stratenloop

Op woensdag 30 mei 2018 organiseert de gemeentelijke sportraad de 32ste stratenloop Hoogstraten. Het startschot voor de verschillende lopen wordt gegeven om 18u30.

Dit jaar kadert de stratenloop in het jaarthema ‘Grenzeloos’. Toon als deelnemer uw nationaliteit via schmink, vlag of kledij. Wie herkenbaar aan de aankomst komt, wordt beloond met een extra gadget.

Praktische informatie en inschrijvingen via onderstaande link.

Tentoonstelling IKO

Bezichtig tijdens de Heilig Bloedweek de tentoonstelling van de leerlingenwerken van IKO Hoogstraten in de ateliers van Dr. Versmissenstraat en Groenewoud.

Openingsuren:

  • zondag 27 mei van 10.00 uur tot 18.00 uur
  • maandag 28 mei van 18.00 uur tot 22.00 uur
  • zondag 3 juni van 10.00 uur tot 18.00 uur

Meer informatie vindt u via onderstaande link.

Verkeer in goede banen tijdens de festiviteiten

Tijdens de festiviteiten zijn er verschillende verkeerswijzigingen in en rond het centrum van Hoogstraten. In de kermiszone geldt gedurende de Heilig Bloedweken een beperkte doorgang. Tijdens het opstellen van de kermis, de processie, kermis, jaarmarkt en stratenloop zal er een volledig doorgangsverbod zijn op de Vrijheid.

Wees voorbereid en check van tevoren de verkeersplannen via onderstaande websitepagina.

Dienstregeling De Lijn

Gedurende de Heilig Bloedweken wijzigt ook de dienstverlening van De Lijn. De Lijn bedient bepaalde halte niet en sommige haltes worden verplaatst. Voor de exacte locaties en uren kan u terecht op de website van De Lijn op nummer 03 218 14 11 of op de website via onderstaande link.