Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten
Jaarlijks eerste en tweede zondag na Pinksteren

Hoogstraten houdt haar tradities in ere. Op de eerste en de tweede zondag na Pinksteren trekt de Heilig Bloedprocessie weer door het centrum van de stad. Op woensdag - tussen deze twee zondagen in - vindt de jaarmarkt plaats, en te midden van deze bedrijvigheid gaat ook nog eens de stratenloop van start.

Kom kijken en geniet van de serene processie, de jaarmarkt, de stratenloop, de ambiance op de kermis en de tentoonstelling van de leerlingenwerken in IKO Hoogstraten.

Heilig Bloedprocessie

365 jaar geleden ging de processie voor de eerst keer uit in Hoogstraten. De processie vindt elk jaar plaats op de eerste en tweede zondag na Pinksteren. 

De processie vertrekt steeds om 11.00 uur (na de hoogmis van 09.30 uur) aan de Sint-Katharinakerk.

De eerste zondag gaat het richting het noorden van het centrum van Hoogstraten. Het parcours gaat via Vrijheid, Van Aertselaerplein, Moerstraat, Boxtelstraat, Tinnepotstraat en terug over Vrijheid.
De tweede zondag gaat ze richting het zuiden van het centrum van Hoogstraten. De processie stelt op in de Gelmelstraat en gaat via Vrijheid en Heilig Bloedlaan naar de site van het woonzorgcentrum Stede Akkers. Na de ommegang op de site van het woonzorgcentrum gaat de processie terug richting de kerk via Heilig Bloedlaan en Vrijheid.

Op donderdag gaat er een verkorte processie uit tijdens de sacramentsdag in de Sint-Katharinakerk zelf.

Meer informatie over de Heilig Bloed-processie vindt u via onderstaande link.

Heilig Bloed - Kermis

Het mag dan wel een vreemde combinatie zijn, maar de Heilig Bloedprocessie is onlosmakelijk verbonden met de kermis, de zogenaamde ‘Heilig Bloedfoor’.

De kermis is open op:

  • zondag na de processie
  • maandag vanaf 16.30 uur
  • woensdag met de jaarmarkt

Opstellen kermis:

Het opstellen van de kermis gebeurt op woensdag voorafgaand aan de eerste zondag na Pinksteren. Op de Vrijheid zal een parkeerverbod ingesteld worden vanaf 16.00 uur. Van 17.00 uur tot 23.00 uur wordt de Vrijheid afgesloten voor alle verkeer.

Stratenloop

Op woensdag organiseert de gemeentelijke sportraad de stratenloop Hoogstraten. Het startschot voor de verschillende lopen wordt gegeven om 18u30.

Praktische informatie en inschrijvingen via onderstaande link.

Tentoonstelling IKO

Bezichtig tijdens de Heilig Bloedweek de tentoonstelling van de leerlingenwerken van IKO Hoogstraten in de ateliers van Dr. Versmissenstraat en Groenewoud.

Meer informatie vindt u via onderstaande link.

Verkeer in goede banen tijdens de festiviteiten

Tijdens de festiviteiten zijn er verschillende verkeerswijzigingen in en rond het centrum van Hoogstraten. In de kermiszone geldt gedurende de Heilig Bloedweken een beperkte doorgang. Tijdens het opstellen van de kermis, de processie, kermis, jaarmarkt en stratenloop zal er een volledig doorgangsverbod zijn op de Vrijheid.

Wees voorbereid en check van tevoren de verkeersplannen via onderstaande websitepagina.

Dienstregeling De Lijn

Gedurende de Heilig Bloedweken wijzigt ook de dienstverlening van De Lijn. De Lijn bedient bepaalde halte niet en sommige haltes worden verplaatst. Voor de exacte locaties en uren kan u terecht op de website van De Lijn op nummer 03 218 14 11 of op de website via onderstaande link.