Lokaal Opvang Initiatief (LOI)

Inhoud

Het OCMW organiseert lokale opvanginitiatieven (LOI) voor verzoekers om internationale bescherming (vluchtelingen). LOI's zijn gemeubelde noodwoningen met de nodige voorzieningen, zodat de verzoeker zelf kan instaan voor de dagelijkse basisbehoeften. Het OCMW geeft ook sociale en medische begeleiding.

Voorwaarden

Enkel verzoekers om internationale bescherming (vluchtelingen) waarvan de procedure nog niet ontvankelijk is verklaard en die rechtstreeks door de federale overheid geplaatst worden, kunnen in een LOI verblijven.

Procedure

In principe verblijf je als vluchteling gedurende de eerste vier maanden in een collectieve opvangstructuur (bijvoorbeeld een opvangcentrum). Daarna kan je doorstromen naar een individuele opvangstructuur (een particuliere woning). Je bent echter niet verplicht om in een opvangstructuur te verblijven. Als verzoeker kan je zelf geen aanvraag indienen voor een LOI. De plaatsingen worden door de federale overheid bepaald. Als de procedure afgelopen is, dan moet je de woning van het LOI verlaten, ongeacht of je in Belgiƫ mag blijven dan wel het land moet verlaten.

Naar top