Wandeling doorheen Wortel Kolonie (8 km)

Wortel Kolonie, een oase van rust en stilte, waar cultureel erfgoed opgaat in de natuur. Een prachtig, afwisselend en gevarieerd wandelgebied: weiden, heide, graslanden, vennen en bossen. Rust- en picknickbanken zijn idyllisch neer geplant op de mooiste plekjes van de wandeling. Een aanrader!

Graag vooraf inschrijven via onze website

Afstand : 8 km
Reliëf : Vlak
Moeilijkheidsgraad : Gemakkelijk voor beginnende stapper
Vertrekpunt : Parking Bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41, 2323 Wortel
Begeleider : Mich Parduyns (0497/07.07.48) – michele@effenweg.be


Ten oosten van Merksplas ligt het meer dan 400 hectare grote natuurgebied Wortel Kolonie. Ooit was dit een weldadigheidskolonie waar landlopers en bedelaars in een gesloten inrichting werden opgevangen, en onder bewaking werkten op het land en in werkhuizen, tot de wet op landloperij in 1993 werd afgeschaft. Vandaag is Wortel Kolonie het de habitat voor tientallen soorten vogels, vleermuizen, insecten en andere bewoners. Een gebied waar statige bosdreven, open akkers, vennen, heide en graslanden elkaar afwisselen. Midden in dit domein ligt het Bootjesven, een natuurlijk ven dat werd uitgeturfd. Wilde eenden komen er uitrusten van hun trektocht en in de zomer krioelt het er bij valavond van de vleermuizen.

Onze wandeling start aan het Bezoekerscentrum De Klapekster en leidt ons langs het Bootjesven. We gaan verder in noordoostelijke richting door weilanden en heidegebied richting Nederland. We steken de grens over en blijven deze volgen. Een smal pad voert ons doorheen de open vlakte langs vennetjes, weiden en grasland .

We zijn ongeveer halverwege de wandeling (4km) . Wie wil kan vanaf hier, op eigen kracht, langs een mooie, lange rechte dreef van 1,2 km terug naar het vertrekpunt wandelen.

We vervolgen onze weg door bossig gebied. Sparren, berken en jonge eiken wisselen elkaar af. Een smal bospad voert ons terug over de grens. Geleidelijk aan gaan paden over in statige dreven. We naderen de historische site. De stille getuige daarvan is het landkoperskerkhof waar we even halt houden om de eenvoudige graven te bekijken. Een brede dreef brengt ons terug naar ons vertrekpunt.

Achteraf is er, voor wie dat wenst, nog de mogelijkheid om wat na te kaarten in het café van Bezoekerscentrum de Klapekster.

Honden zijn toegelaten op voorwaarde dat deze ten allen tijde aangelijnd blijven en geen last veroorzaken bij andere deelnemers.

Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en mensen die even minder goed in hun vel zitten (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een mooie brok natuur is meer dan welkom.Graag vooraf inschrijven, de plaatsen zijn beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt. Lees hier meer over het lidmaatschap bij Effen Weg

Wenst u nog meer info? Aarzel niet en mail ons op info@effenweg.be of contacteer rechtstreeks de begeleidster via michele@effenweg.be of 0497 07 07 48

Openbaar vervoer

Op 2 km van het vertrekpunt bevindt zich de bushalte “Wortel Kolonieweg”, deze wordt bediend door de lijnen :

430: Meerseldreef – Hoogstraten -Turnhout – Reusel
434 : Hoogstraten -Turnhout
458 : Hoogstraten Scholen – Poppel
459 : Hoogstraten – Turnhout
Carpoolen
Geen goede verbinding met het openbaar vervoer? Rij je alleen in de wagen naar het vertrekpunt? Bekijk dan zeker even onze Facebookgroep ‘Carpoolers van Effen Weg’, waar vraag en aanbod kan gedeeld worden. Zo helpen we elkaar én het milieu!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar
Natuurgebied Wortel Kolonie
Kolonie 41
2323 Wortel
Wanneer
Dit evenement is voorbij.
Organisatie
Prijs
€ 2.0
Contact
info@effenweg.be
Fax: 0472/57.71.19