Bladkorven

Tijdens de herfst kunnen bladeren en vruchten van straatbomen verzameld worden in bladkorven. Deze worden geplaatst waar er onvoldoende ruimte is in de omgeving om het blad ter plaatse te laten verteren. 
Verterend blad is immers een goede bescherming voor planten tijdens de winterperiode. Daarnaast verbeterd het de kwaliteit van de bodem met extra voedingsstoffen en een goede vochtbalans. Het houdt water vast bij droogte en laat het beter infiltreren bij regenval.

Bladeren op voetpaden en straten kunnen, voornamelijk bij nat weer, leiden tot gladheid. Dit willen we voorkomen. Waar geen ruimte is voor bladkorven, maar bladeren toch een veiligheidsprobleem kunnen vormen, worden extra veegrondes voorzien in de periode van bladval.

Er mag uiteraard geen ander afval zoals gazonmaaisel, snoeihout en bladeren van privé-bomen in gedeponeerd worden. Dit afval kan je verwijderen via je GFT-container of het recyclagepark. 

In de periode van 1 oktober tot 31 december kan je bladeren en boomvruchten (bv. eikels), ook uit je eigen tuin, gratis aanleveren op het recyclagepark.

Locaties

Straten met bomen op het openbaar domein met smalle bermen én geen of kleine voortuinen.

Werkwijze

  • Bladkorven worden geplaatst vanaf 1 oktober.
  • Voor een vlotte lediging worden alle bladkorven bij voorkeur langs dezelfde straatkant geplaatst.
  • We plaatsen enkel bladkorven op plaatsen waar het verkeer van voetgangers, fietsers en auto's niet wordt gehinderd.
  • We streven naar een loopafstand van maximaal 150 m tot een bladkorf.
  • Er worden geen bladkorven op aanvraag verzet of bij gezet. Meldingen worden genoteerd en geëvalueerd met het oog op eventuele bijsturing richting het komende jaar.
  • Er worden tussentijdse ledigingen voorzien. Meldingen van volle bladkorven worden hierbij zeker meegenomen.
  • Bij misbruik van een bladkorf (meer dan 1/3 tuinafval uit private tuinen of ander afval) wordt deze weg gehaald. Na evaluatie kan dit leiden tot het verplaatsen of definitief wegnemen van deze bladkorf.

Bladkorf vol? Meld het hier!

Naar top