Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten

Hoogstraten is aangesloten bij het samenwerkingsverband Regionaal Landschap De Voorkempen (RLDV vzw). Net als vijftien andere gemeenten en vier districten van de stad Antwerpen en een veertigtal verenigingen uit de sectoren natuur, landbouw, jacht, toerisme en recreatie participeert Hoogstraten vanaf heden in dit samenwerkingsverband. 

De Voorkempen is een groene regio in het noordwesten van de provincie Antwerpen. Gelegen tussen de stad Antwerpen en de Kempen staat de Voorkempen onder invloed van beide. In de buurt van Antwerpen vind je een groene gordel van oude bossen, kasteelparken, woonparkgebieden en militair erfgoed. Verder van de stad kom je in een open landschap terecht gekleurd door uitgestrekte heidegebieden  en landbouwgebieden versneden door beekvalleien zoals die van de Kleine Aa. 

Duurzame ontwikkeling

Regionaal landschap de Voorkempen ondersteunt Hoogstraten bij een duurzame ontwikkeling van de streek via projecten rond natuurinrichting,- educatie, -recreatie en landschapsherstel. Met de steun van de gemeentes, provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid zijn de acties en projecten van RLDV er voor alle inwoners in de streek. Op www.rldevoorkempen.be vind je informatie over natuur en biodiversiteit in je omgeving en achtertuin, lopende en afgeronde projecten, een kalender met evenementen, landschapswandelingen en workshops.

Droom je van een poel, knotwilgenrij, boomgaard, vogelbos of bloemenweide? Dan helpt het Regionaal Landschap je graag verder. Voor leerlingen van 4 tot 14 jaar zijn er pakketten voor milieu- en natuureducatie in of rond de school. Scholen kunnen gratis natuur & educatiematerialen ontlenen en ondersteuning krijgen bij hun vergroeningsprojecten. RLDV richt ook speelgroenplekjes in.

Projecten

Zwaluwen in je buurt? 
In maart keren de zwaluwen terug uit Afrika en zoeken ze nestgelegenheid. Geschikte plekjes zijn schaars. Heb jij weet van broedende zwaluwen in je buurt tijdens het voorjaar? Contacteer RLDV en zij bekijken of nieuwe nestvoorzieningen gehangen kunnen worden.

Tover je akker om tot fauna-akker
Heb je een akker en wil je de biodiversiteit een boost geven? Koop voordelig een zaadmengsel aan via de groepsaankoop van RLDV en geniet deze zomer van een bloemenpracht. Bestellen kan tot 1 maart 2021.  Er zijn 3 mengsels, elk met eigen accenten: 

  • Akkervogelmengsel
  • Landbouwmengsel
  • Tübermengsel

Dagcursus haagvlechten op 27 februari
Leer hoe je de stam van struiken laag in kapt en ze dan onder een hoek neerlegt en invlecht. Welke materialen gebruik je best en hoe ga je op een veilige manier aan de slag? Tijdens het praktijkgedeelte van de workshop toveren we samen een haag om tot een voorbeeld van een gelegde of gevlochten haag.

Praktisch:
Zaterdag 27 februari in Ranst
In samenwerking met Inverde
Kostprijs: 75 euro

Contact

© Senne Verschraegen