Meerle, ons dorp

Dorpskernvernieuwing via burgerparticipatie

Meerle heeft heel wat troeven in handen. Het is een rustig dorp met beschermd dorpsgezicht en een bloeiend verenigingsleven. Het dorp kampt echter met de uitdagingen van een kleine plattelandsgemeente: een dalende dienstverlening, minder jonge gezinnen en een beperkte bereikbaarheid.

In de nabije toekomst komen er verschillende gebouwen in het centrum van Meerle leeg. Een nieuwe invulling is niet evident. Reden te meer om fundamenteel na te denken over de toekomst van het dorp!

Het stadsbestuur engageerde zich om een participatietraject op te zetten om samen met de bewoners van Meerle een strategie uit te denken voor hun dorp. Het doel: een vernieuwde en aantrekkelijkere dorpskern die zorgt voor economische en sociaal-culturele versterking van het dorp.

Meerle, ons dorp is een initiatief van de Stad Hoogstraten, uitgevoerd in samenwerking met Innovatiesteunpunt vzw, NQN51 bvba en Adhemar Advocaten.

Het inspraaktraject ‘Meerle, een dorp voor iedereen’ (2013-2015) was een initiatief van Rurant vzw en de Stad Hoogstraten, dat uitgevoerd werd in samenwerking met Innovatiesteunpunt vzw en PlusofficeArchitects. Het project kon als piloot aanzien worden, waarbij de gebruikte methodieken werden vastgelegd en verspreid naar andere gemeenten in het Leadergebied MarkAante Kempen en omstreken.