Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten

Wil je investeren in een woning of appartement om te verhuren of heb je een woning of appartement die je (nog) niet wil verkopen of niet optimaal gebruikt wordt? Zie je op tegen verhuren omdat je vreest dat de huur niet betaald gaat worden, je woning niet goed onderhouden wordt, je regelmatig nieuwe huurders moet zoeken, je woning eerst nog wat opgeknapt moet worden….. Dan is verhuren aan de woonmaatschappij misschien wel een oplossing voor jou.

Want als je verhuurt aan de woonmaatschappij, voor grondgebied Hoogstraten is dat Woonmaatschappij De Noorderkempen, dan zijn er voor jou tal van voordelen:

Wanneer je verhuurt aan de woonmaatschappij heb je recht op een huurpremie van de Stad Hoogstraten. Als je een extra kamer creëert waardoor een groter gezin de woning kan huren, kan je daar ook een deel van de kosten recupereren. Meer info over deze premies op volgende linken:  huurpremie en slaapkamerpremie.

Je moet niet langer wakker liggen van wanbetalingen of huurachterstallen. Niet de onderhuurder, maar de woonmaatschappij is verantwoordelijk voor de betaling van de huur. De woonmaatschappij garandeert je maandelijkse huurinkomsten voor de volledige looptijd van het huurcontract (9 jaar) ook al staat de woning even leeg.

Je werkt samen met een professionele partner die veel ervaring heeft met het huren en verhuren van woningen. De woonmaatschappij neemt het beheer van jouw woning over en volgt alle administratieve taken op (opmaken en registreren van het huurcontract, afsluiten brandverzekering, opmaken plaatsbeschrijving, ..). De woonmaatschappij staat ook in voor de begeleiding van de huurder.

Het Pandschap is een sociale organisatie die je kan helpen bij het conform maken van je woning. Zij bekijken wat minimaal nodig is en je bepaald zelf wat je al dan niet nog extra wil doen. Zij maken vrijblijvend een all-in offerte en regelen alles tot en met de aanvraag van de premies. Meer informatie vind je op onze pagina over Het Pandschap.

De woonmaatschappij regelt het conformiteitsattest dat nodig is voor aanvang verhuur. Indien er nog zaken zijn die moeten aangepast worden zullen zij jou daarover informeren. Ook wanneer je nog wil renoveren voor je aan de maatschappij verhuurt hebben zij de mogelijkheid om jou daarvan te ontzorgen.

Aangezien de woonmaatschappij jouw huurder is, is het ook de verantwoordelijkheid van de woonmaatschappij om jouw woning aan het einde van het contract in de oorspronkelijke staat (afgezien van de normale slijtage) terug te geven. Zij zorgen dat het onderhoud, kleine en grote herstellingen geregeld worden volgens vooraf gemaakte afspraken.

De woonmaatschappij is jouw huurder en is dus ook verantwoordelijk voor alle huurdersverplichtingen. Jij hebt geen rechtstreeks contact, noch contract, met de onderhuurder, waardoor je ook geen risico loopt op langdurige gerechtelijke procedures. Dat risico valt volledig ten laste van de woonmaatschappij.

Je komt in aanmerking voor het verlaagd tarief van 2,54% (in plaats van 3,97%) op de onroerende voorheffing. De vermindering wordt automatisch aangevraagd door de woonmaatschappij.

Als je de woning of het appartement min. 9 jaar verhuurt aan de woonmaatschappij komt je bij de Mijn Verbouwpremie sowieso in aanmerking voor de hoogste premiebedragen voor alle categorieën van werken, ongeacht je inkomen. Je kan onder bepaalde voorwaarden ook in aanmerking komen voor de verbouwpremie 65+.

Wanneer je de woning of het appartement voor min. 9 jaar verhuurt aan de woonmaatschappij heb je sowieso recht op de Mijn Verbouwlening ongeacht je inkomen. Je moet wel beschikken over een huurbelofte van de woonmaatschappij op het moment van je aanvraag.

Je hebt recht op een verlaagd BTW-tarief bij nieuwbouw van 12% (in plaats van 21%) als je als eigenaar de woning voor minstens 15 jaar verhuurt aan de woonmaatschappij. Bij sloop en heropbouw heb je bij 15 jaar verhuur recht op 6% BTW (in plaats van 21%).

Onder bepaalde voorwaarden kun je een verminderd tarief van 7% voor de registratiebelasting krijgen bij de aankoop van een woning die je binnen de 3 jaar na aankoop voor 9 jaar verhuurt aan de woonmaatschappij.

Tijdens de looptijd van het huurcontract zorgt de woonmaatschappij er ook voor dat de woning verhuurd is. Als een huurder de woning verlaat, gaat de woonmaatschappij meteen op zoek naar een nieuwe huurder. Daardoor vermijd je langdurige leegstand en de bijhorende leegstandsheffing.

De laatste jaren wordt het voor steeds meer mensen moeilijker en moeilijker om een voor hen betaalbare woning op de privémarkt te vinden. Hierdoor worden de wachtlijsten voor een sociale woning langer en langer. Door jouw woning te verhuren aan woonmaatschappij De Noorderkempen, kunnen zij sneller een alleenstaande of een gezin een betaalbare en kwaliteitsvolle woning aanbieden.

Hoe de huurprijs bepaald en geïndexeerd wordt, kan je terugvinden op de website van woonmaatschappij De Noorderkempen, samen met uitgebreide informatie en hun contactgegevens https://www.denoorderkempen.be/Ik-wil-verhuren.

Twijfel je of jouw woning in aanmerking komt, heb je nog vragen over het bovenstaande of ben je geïnteresseerd maar wil je nog meer weten over de procedure? Neem dan geheel vrijblijvend contact  op met Nicky Nuydens - dienst wonen : wonen@hoogstraten.be – 03 340 10 36. Zij helpt je graag verder, organiseert indien gewenst een vrijblijvend huisbezoek zodat daarna alle details verder besproken kunnen worden voor je finaal beslist of je er mee door wil gaan.