Een bronbemaling is het tijdelijk verlagen van de grondwaterstand op de bouwwerf zodat ondergrondse constructies ‘in den droge’ kunnen gebouwd worden. Dit gebeurt door middel van een pomp die het grondwater wegzuigt uit verschillende putten.
Dit grondwater moet vervolgens afgevoerd worden. Gezien de droogte van de afgelopen jaren is het belangrijk om voorzichtig om te springen met bronbemalingen.
Alle bronbemalingen zijn - ongeacht hoelang ze duren of hoe groot het debiet is - minstens meldingsplichtig. Afhankelijk van de grondwaterverlaging en het op te pompen debiet zijn sommige bemalingen zijn zelfs omgevingsvergunningsplichtig.
De aanvraag/melding moet digitaal ingediend worden via het Omgevingsloket, bij voorkeur samen met de aanvraag voor de stedenbouwkundige handelingen waarvoor de bemaling nodig is.
Het melden van een bronbemaling is meer dan wat het woord doet vermoeden. Er moet heel wat info toegevoegd/ingevuld worden:
Uitvoerings-/inplantingsplan
Voor alle klasse 3 meldingen moet minstens een plan toegevoegd worden. Hierop situeer je waar de pomp geplaatst wordt, waar de peilputten komen en waar er geloosd wordt.
Rubriekentabel
In de rubriekentabel vraag je de correcte rubriek aan, gebaseerd op de indelingslijst van hinderlijke inrichtingen. https://www.vlaanderen.be/omgevingsvergunning/exploitatie-ingedeelde-inrichtingen/exploitatie-van-ingedeelde-inrichtingen-of-activiteiten
Berekening van het debiet
De melding moet een verantwoorde berekening van het debiet bevatten . Je kan hiervoor de berekeningstool van VMM gebruiken.
https://www.vmm.be/water/grondwater/bemaling/berekening-bemaling-v1-0.xlsm/view
Lozing van het bemalingswater
Voor de lozing van het bemalingswater moet de bemalingscascade doorlopen worden. https://www.vmm.be/water/grondwater/bemaling
Verwachte milieu-impact beschrijven
Het is belangrijk om de effecten op de omgeving en het milieu te beschrijven.
Voor bronbemalingen zijn o.a. volgende items van belang:
- Geluid en trillingen
De meeste pompen maken 24/7 lawaai. Wanneer dit in een kwetsbaar gebied is of in een woonwijk, dient men de hinder in kaart te brengen. Vaak wordt dit opgelost door met een stille elektropomp te werken, maar zeker dieselpompen maken vaak veel lawaai. Een remedie kan dan zijn van een akoestische bekisting aan te brengen. Vermits de bronbemaling een ingedeelde inrichting is - ook al is ze maar tijdelijk - moet men zich strikt aan de Vlarem II geluidsnormen houden. - Bodem
Wanneer er in de buurt een bodemverontreiniging ligt, kunnen bemalingen hierop een impact hebben. Er moet bekeken worden of er potentieel verontreinigde sites binnen de invloedstraal van de bemaling liggen. Raadpleeg hiervoor https://services.ovam.be/ovam-geoloketten/#/bodemdossier?x=140410&y=198535&z=10.000000000000007. Is dit het geval, dan moeten de mogelijke effecten beoordeeld worden. - Biodiversiteit
Bijlage R53
De bijlage R53 moet voor alle rubrieken 53 verplicht toegevoegd worden, dus ook voor bronbemalingen.