Inhoud
Hebt je schulden die je niet kunt afbetalen? Is je schuldenlast zo hoog dat de schulden niet binnen een redelijke termijn of zelfs nooit kunnen worden afbetaald? Dan kan er een collectieve schuldenregeling bij de arbeidsrechtbank worden aangevraagd. Een collectieve schuldenregeling heeft geen vaste looptijd. Die hangt af van de hoogte van de schuldenlast en je beschikbare inkomsten. In principe bedraagt de maximale looptijd zeven jaar.
Voorwaarden
- Je worstelt met structurele schulden die je onmogelijk binnen een redelijke termijn kunt terugbetalen. Tijdelijke betalingsproblemen komen niet in aanmerking.
- Handelaars en vennootschapsvormen komen niet in aanmerking. Vrije beroepen, landbouwers en ambachtslui komen in principe in aanmerking.
Procedure
Een collectieve schuldenregeling is een gerechtelijke procedure die structurele schuldproblemen aanpakt: de juriste van de sociale dienst zal een verzoekschrift opstellen om deze maatregel aan te vragen. In dit verzoekschrift worden alle schuldeisers en schulden opgenomen. Het verzoekschrift wordt toegezonden aan de arbeidsrechtbank. De arbeidsrechter beslist of je al dan niet wordt toegelaten tot de collectieve schuldenregeling. Indien je wordt toegelaten, wordt er een schuldbemiddelaar aangesteld. Meestal is dit een advocaat. De schuldbemiddelaar beheert je inkomen. Zo helpt hij/zij jou om je schulden af te betalen. Na de collectieve schuldenregeling ben je meestal schuldenvrij.
Een afspraak maken kan door te bellen of te mailen naar de sociale dienst, of via onderstaande knop.
Afspraak maken
Wat meebrengen
- Identiteitskaart
- Bewijs van uw schulden: facturen, aanmaningen