Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten
Iedereen mee op de digitale kar!

Iedereen mee op de digitale kar! Aan die ambitie wordt hard gewerkt in Hoogstraten. Met tal van initiatieven proberen we ervoor te zorgen dat ‘digitale vaardigheden’ niet langer exotisch klinken, maar uitnodigend én toegankelijk worden voor iedereen. Want tijdens de pandemie werd duidelijk dat de plotse digitale sprongen die gemaakt werden, lang niet voor iedereen zo vanzelfsprekend waren. Stad Hoogstraten bundelt nu een aantal initiatieven die iedereen mee op de digitale kar moeten krijgen.

Heb je wel eens het gevoel dat je niet (meer) mee bent met de vele apps en mogelijkheden van smartphones? Leerde je nooit met de computer werken, maar kriebelt het wel? Heb je nood aan opfrissing van bepaalde digitale processen? Wil je op een heel laagdrempelige manier (bij)leren en aan je digitale vaardigheden schaven, één-op-één of in groepsverband? Er is ongetwijfeld een gepast initiatief voor jou te vinden waar je meer dan welkom bent, met of zonder enige voorkennis! Vooral niet twijfelen, weet dat 40%(!) van de Belgen digitaal kwetsbaar is en wel eens hulp kan gebruiken.

TIP: Ben je niet zeker welk initiatief het beste bij jou past? Onderstaande vragen kunnen je naar het meest geschikte initiatief leiden. 

Nee? Dan is een goed startpunt de lessen van Digidak. Daar begin je echt met de basis en zet je voorzichtig je eerste stappen in de digitale wereld. 

Ja? Prima, dan kan je kiezen. Met specifieke vragen kan je terecht bij de vrije inloop of een student van Beego aan huis laten komen. 

Heb je een specifieke vraag die locatiegebonden is, denk bijvoorbeeld aan het installeren van een printer, het instellen van je wifi, het installeren van een desktopcomputer,....? 

Nee? Als je jouw toestel eenvoudig mee kan nemen (bijvoorbeeld smartphone, laptop of tablet) dan kan je met je vraag terecht op de vrije inloop. 

Ja? Als jouw vraag locatiegebonden is, komt er best iemand naar jou toe. In dat geval kijk je best naar computerhulp aan huis van Beego. 

Als je graag in groep aan de slag gaat, kan je terecht bij de Digidaklessen. 

Krijg je liever individuele begeleiding? Dan kan je terecht op de vrije inloop of kan je een student van Beego aan huis laten komen. 

De Nederlandse website Digihulp.nl maakte een lijst met 53 digitale vaardigheden die volgens experts nodig zijn om zo zelfstandig mogelijk mee te zijn in de digitalisering. Je kan de lijst raadplegen, maar je kan hem ook invullen als test om te kijken hoe digitaal vaardig jij momenteel bent. Kan je hier en daar nog wel wat hulp gebruiken? Geen nood, ontdek de verschillende initiatieven hieronder en vindt een initiatief dat bij jou past! 

We worden graag geïnspireerd door jullie. Heb je dus een goed idee of fijne suggestie, laat het ons zeker weten. We proberen onze initiatieven rond digitalisering zo goed mogelijk af te stemmen op de noden die leven. Als er dus ergens een hiaat in onze dienstverlening zit, horen we dat graag. 

Al jaren verzorgen de Digidak-vrijwilligers de vele lessen en vrije inloopmomenten in Hoogstraten. Op die manier konden ze al honderden mensen verder helpen met hun digitale problemen. Ben jij digitaalvaardig, heb je zin om anderen verder te helpen met jouw kennis en kan je je op regelmatige basis vrijmaken, dan ben je meer dan welkom om ons team van Digidak-vrijwilligers te versterken! Er is geen specifieke voorkennis vereist, maar je bent uiteraard zelf wel vertrouwd met digitale vaardigheden en kan dit ook uitleggen aan anderen. 

Stuur snel een mail naar computerhulp@hoogstraten.be voor een kennismakingsgesprek!