Toerisme

Info & richtlijnen

Binnen- en buitenlandse reizen
Sinds 15 juni mag je opnieuw buiten België reizen naar alle landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de vier Schengenlanden die niet tot de EU behoren: IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein. Let wel op, wanneer je buiten België reist dan moet je rekening houden met de geldende reisadviezen en de maatregelen die ter plaatse van toepassing zijn.  Informeer je dus goed vooraf. Dit kan via de website van buitenlandse zaken. Meer info vind je hier.

Koppels die in verschillende landen wonen en elkaar al een tijdje niet meer hebben gezien vanwege de geldende maatregelen mogen vanaf 1 september de grens over. De versoepeling van de richtlijn is van toepassing voor koppels met een langeafstandsrelatie. Koppels waarvan de partner bijvoorbeeld buiten de Europese Unie woont of waarvan de partner in een Europees land woont waar code rood geldt. Zij mogen elkaar, ondanks het reisverbod, weer bezoeken. Let op, je moet kunnen aantonen dat jullie een duurzame relatie hebben.

Iedereen die van een reis terugkeert, of dat nu uit een risicogebied is of niet, zal 48 uur voor aankomst verplicht een formulier moeten invullen op het internet. De manier waarop je terugkomt (met de trein, de auto of het vliegtuig) zal daarbij geen verschil maken. Dit formulier kan je hier invullen.

Aangepast reisadvies Nederland
De Nederlandse overheid wijzigde op 7 september het reisadvies voor de provincie Antwerpen:

  • provincie Antwerpen krijgt kleurcode geel
  • stad Antwerpen behoudt kleurcode oranje

Dit betekent dat het dringend advies om enkel noodzakelijke verplaatsingen te maken in Nederland vervalt voor inwoners uit de provincie Antwerpen. Houd er wel rekening mee dat enkele provincies in Nederland oranje zone zijn. Er geldt een verhoogde waakzaamheid voor de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Utrecht, Flevoland, Zeeland en Limburg. Reizigers die terugkeren uit deze provincies krijgen het advies zich preventief te laten testen en 14 dagen in zelfquarantaine te gaan. 

Op de website van Buitenlandse Zaken vind je meer info over de geldende reisadviezen.