Laat je vaccineren

Info over het coronavaccin | vaccinatiecentrum Weelde

Na een succesvolle generale repetitie openden de vaccinatiecentra van ELZ Kempenland op dinsdag 23 februari 2021 voor het eerst hun deuren. 300 hulpverleners uit de regio konden er terecht voor hun eerste prik. Daarmee werd het officiële startschot gegeven aan de vaccinatiecampagne van ELZ Kempenland.

Een vlotte start
Alles verliep erg vlot. Er ontstonden geen wachtrijen en iedereen die zich aanmeldde kreeg een vaccin. In Weelde Depot kreeg Brigitte Geenen uit Meersel-Dreef als eerste een prik. Brigitte werkt als verpleegkundige in een huisartsenpraktijk en was heel blij dat het voor haar eindelijk zo ver was.

‘Ik ben heel blij dat ik mijn vaccin kreeg toegediend’, legt Brigitte uit. ‘Als verpleegkundige kom ik met veel mensen in contact. Ik ben zelf niet zo bang om ziek te worden, omdat ik nog jong en fit ben. Ik doe het in de eerste plaats voor anderen. In onze praktijk krijgen we alle leeftijdscategorieën over de vloer. Daar zijn mensen bij met onderliggende aandoeningen en dan wordt het risico natuurlijk veel groter’.

‘Ik kijk er ook naar uit om mijn normaal leven terug te kunnen oppakken. Om terug meer tijd te kunnen doorbrengen met mijn familie en vrienden. Dat is de reden waarom ik me met plezier laat vaccineren’.

Enkel een afspraak maken met uitnodiging
Voor je COVID-19-vaccinatie ontvang je een brief per post, zo'n twee weken voordat je gevaccineerd zal worden. Als je je brief per post kreeg, kan je een afspraak maken voor je coronavaccinatie. De datum die in de brief wordt voorgesteld kan je bevestigen, wijzigen of je kan de uitnodiging voor je vaccin weigeren. Kreeg je nog geen uitnodiging? Dan kan je ook nog geen afspraak maken.

Hou je uitnodiging goed bij!
Op de dag van je vaccinatie moet je je uitnodiging en je identiteitskaart tonen in het vaccinatiecentrum. Neem de brief mee of toon de sms of e-mail met je persoonlijke code aan de onthaalbediende. Want dat is meteen je e-ticket. Moet je een nog een tweede prik krijgen, dan wordt die afspraak ook meteen hier vastgelegd. Je brengt dan dezelfde uitnodiging mee als voor je eerste vaccinatie. Ben je je uitnodiging toch kwijt? Je vindt een elektronisch exemplaar van je persoonlijke uitnodigingsbrief in je Burgerprofiel of e-Box. Log in via je Burgerprofiel op burgerprofiel.vlaanderen.be. Heb je nog geen Burgerprofiel? Dan kan je er op dezelfde website eentje aanmaken met je elektronische identiteitskaart, een mobiele app, de Itsme-app of via sms met beveiligingscode.

Schrijf je in op de reservelijst
Uitnodigingen voor vaccinaties worden verstuurd naargelang er vaccins beschikbaar zijn. Maar er zijn altijd mensen die annuleren of niet komen opdagen. Tot voor kort losten de centra dat op met een systeem van overboekingen. Maar ze willen een groter vangnet. Elke inenting brengt ons immers dichter bij het normale leven en dus mag er geen enkel vaccin verloren gaan. Daarom leggen de centra reservelijsten aan. Iedereen kan zich inschrijven, maar er is wel één voorwaarde: bij een oproep moet je meteen naar het vaccinatiecentrum vertrekken. Binnen het uur moet je je daar kunnen aanmelden. Inschrijven kan via www.elzkempenland.be. Ook binnen de reservelijst respecteert het centrum de rangorde die in de vaccinatiecampagne geldt en die gebaseerd is op leeftijd en prioritaire groepen.

De overheid lanceerde begin april 2021 ook een reservelijst via het online platform Qvax, maar Eerstelijnszone Kempenland geeft echter de voorkeur aan haar eigen, reeds bestaande reservelijst. Heb je je toch al ingeschreven op de lijst van Qvax? Geen probleem, deze lijst houden we ook mee in de gaten zodat we niemand over het hoofd zien.

Hoe geraak ik er?

Inwoners van Hoogstraten worden in Weelde gevaccineerd. Het vaccinatiecentrum is met de auto vlot bereikbaar. Wil je graag met de fiets komen? Dat kan uiteraard ook. Hou er rekening mee dat de verplaatsing meer dan 10km bedraagt. Er worden zowel voor auto’s als voor fietsers parkeerplaatsen voorzien vlakbij de ingang van het vaccinatiecentrum.

Download hier de mobiliteitsfiche en ontdek hoe je met verschillende vervoersmiddelen in het vaccinatiecentrum van Weelde geraakt.

Ga je met de auto?

In je GPS geef je volgend adres in: Geeneinde 54, 2381 Ravels

  • Vanuit Hoogstraten en Wortel kan je vlot via Merksplas naar Weelde rijden. Vanaf het centrum van Merksplas is bewegwijzering voorzien.
  • Vanuit Minderhout kan je ook de route volgen via Merksplas, of je kan ervoor kiezen om via Baarle-Hertog te rijden. Ook in Baarle-Hertog zal de verdere route naar het vaccinatiecentrum aangeduid staan. Voor sommige mensen uit Meer kan dit ook de meest gerichte route zijn.
  • Vanuit Meer, Meerle en Meersel-Dreef is de meest aangewezen route om over Ulicoten en Baarle-Hertog te rijden. Ook hier zal je bewegwijzering tegenkomen naar het vaccinatiecentrum.

Ga je met de fiets?

Vanuit Hoogstraten, Minderhout en Wortel kan je via de Bosuil en de Beukendreef naar Wortel-Kolonie rijden. Vervolgens neem je de Wortelbaan en de Oude Baan naar Ghil. Daar kan je de fietsroute van het ‘Bels Lijntje’ volgen om vervolgens via de Nieuwe Stationsstraat het vaccinatiecentrum langsheen Geeneinde te bereiken.
Vertrek je vanuit Meer, Meerle, Meersel-Dreef dan kan je via de Lage Rooy naar Heerle fietsen, om vervolgens via Haldijk naar het ‘Bels Lijntje’ te rijden. Daarna kan je via de Nieuwe Stationsstraat naar het vaccinatiedorp langsheen Geeneinde fietsen.

Neem je het openbaar vervoer?

Jammer genoeg is er geen vlotte busverbinding tussen Hoogstraten en het vaccinatiecentrum. Als je er toch voor kiest om met de bus naar het vaccinatiecentrum te rijden, dan neem je best buslijn ‘430/Meersel-Dreef - Reusel’. Je stapt af aan ‘Turnhout Station’ waar je kan overstappen op buslijn ‘450/Turnhout-Tilburg’. Met deze lijn rijd je tot ‘Weelde Gemeentehuis’, waarna je op een pendelbus naar het vaccinatiecentrum kan stappen. Plan je route via www.delijn.be.

Ben je minder mobiel en heb je een beperkt inkomen, dan kan je (minstens 2 dagen op voorhand) een ritaanvraagindienen bij de Minder Mobielen Centrale of MMC. Het tarief richting het vaccinatiecentrum bedraagt €5 per enkele rit, dus heen en terug €10. Een afwijking op de inkomensvoorwaarde kan uitzonderlijk worden toegestaan als alle andere vervoersopties niet mogelijk zijn. Meer informatie: 03 340 16 43 – vervoer@hoogstraten.be

Er komen momenteel veel vragen toe bij ELZ Kempenland. Ze proberen deze zo goed mogelijk te beantwoorden. Daarvoor werd er op de website www.elzkempenland.be een rubriek ‘veelgestelde vragen’ aangemaakt. Deze wordt regelmatig vernieuwd. 

Callcenter
Vind je geen antwoorden op de website of heb je toch nog specifieke niet-medische vragen, dan kan je vanaf nu ook terecht bij het callcenter van ELZ Kempenland. Het callcenter is alle werkdagen geopend van 9.00 - 17.00 uur en is zowel telefonisch als per mail bereikbaar voor vragen. Ben je ziek of heb je andere medische vragen? Neem dan contact op met je huisarts. Die kent je medische toestand het best en zal samen met jou bekijken of je al dan niet een vaccin kan krijgen.

Mail: helpdesk@vaccinatiekempenland.be
Tel: 014 39 56 56

Praktische informatie en veelgestelde vragen
www.elzkempenland.be
www.laatjevaccineren.be

Minder Mobielen Centrale Hoogstraten
Mail: vervoer@hoogstraten.be
Tel:03 340 16 43