Sociaal Contact

Info & richtlijnen

Deze regels gelden vanaf 1 september

  • Er zijn geen beperkingen meer voor samenkomsten in je huis. 
  • Er geldt geen beperking meer op het aantal mensen met wie je kan winkelen. Mondmasker blijft wel verplicht.
  • In de horeca zijn er ook geen beperkingen meer voor het aantal mensen aan tafel. Je mag terug aan de toog zitten. Verplaats je je, dan moet je wel een mondmasker dragen.

Onderstaande zes regels dien je goed op te volgen wanneer je in contact komt met andere personen:

  • Pas de hygiëneregels toe, was je handen regelmatig en geef geen handen.
  • Probeer bij voorkeur buitenactiviteiten te houden, ventileer voldoende bij binnenactiviteiten.
  • Neem extra maatregelen voor risicogroepen.
  • Beperk je contacten.
  • Zorg dat je de veiligheidsafstand blijft hanteren (behalve bij kinderen jonger dan twaalf onder elkaar).
  • Zorg dat je altijd een mondmasker bij je hebt. Iedereen vanaf 12 jaar is verplicht een mondmasker te dragen in openbare gebouwen en op plaatsen waar je de veiligheidsafstand niet kan hanteren (drukke plaatsen, het openbaar vervoer, markten, winkels, winkelstraten, bibliotheken, bioscopen, musea, theater-, concert-, en feestzalen, auditoria en gebedshuizen). Ook in de omgeving van onderwijsinstellingen is het dragen van een mondneusmasker verplicht (tijdens de in- en uitlooptijden).

Wees extra alert en laat je tijdig testen

Om de verspreiding van het coronavirus zo snel mogelijk te stoppen, is het belangrijk je tijdig te laten testen en de isolatie- of quarantainemaatregelen zeer goed op te volgen.

Heb je last van symptomen? Bel dan je huisarts en laat je testen. Blijf in thuisisolatie tot je het resultaat weet. Test je positief? Ga dan in thuisisolatie voor minstens 10 dagen (of langer bij klachten). Test je negatief bij klachten? Bespreek dan met je huisarts of je de quarantaine kan verlaten.

Kwam je recent in contact met iemand die positief testte? Dan kan je gecontacteerd worden door de zogenaamde contacttracers. Zij zullen je een activatiecode bezorgen waarmee je je kan laten testen. Weet je zelf dat je een hoogrisicocontact bent omdat je langer dan 15 minuten in een ruimte doorbracht met een coronapatiënt, maar werd je nog niet opgebeld door contacttracers? Dan kan je zelf om een test vragen door na je huisarts te bellen. Met de activatiecode kan je online een afspraak maken voor een coronatest  via https://testcovid.doclr.be/#!/flow

Wanneer je positief test moet je minstens 10 dagen in thuisisolatie. Dit betekent dat je geen sociale contacten mag hebben en steeds 1,5m afstand moet houden van je huisgenoten. Verblijf indien mogelijk in een aparte, goed verluchte ruimte. Deel geen voorwerpen met je huisgenoten en ontsmet regelmatig oppervlakten die je aanraakt.