Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten

Huisdieren

Een huisdier heeft aandacht nodig en een goede verzorging. Dat betekent dat je er tijd en geld in moet steken. Welke noden je dier heeft, hangt af van het type huisdier.
Deze zorg voor een huisdier is verplicht. Iedereen die een dier heeft, moet zich houden aan de dierenwelzijnswet. 

Overweeg je om een huisdier aan te schaffen of wil je zeker zijn dat je in orde bent met alle regels? Kies je dier uit de lijst hieronder of raadpleeg www.huisdierinfo.be

Hondenspeelweide / losloopzone

Honden zijn sociale dieren. Ze houden van contact met andere honden, maar krijgen hier weinig kansen toe. Als ze zich met hun baasje buiten hun omheinde tuin begeven, moeten ze steeds aangelijnd blijven, waardoor spelen met soortgenoten niet eenvoudig is.

Op het speelplein in de Thijsakkerstraat is een zone gereserveerd als hondenspeelweide. Een plekje waar je hond, uiteraard binnen een omheining, even van de leiband kan en de ruimte heeft om spelen met andere honden.

We verwachten wel dat je je als hondeneigenaar aan de regels houdt. Jij blijft altijd verantwoordelijk voor je hond!

Zoek je ruimte om je hond te laten rennen? In samenwerking met Natuurpunt Markvallei hebben we 2 losloopzones kunnen realiseren langsheen het wandelpad door het natuurgebied Den Rooy. Je krijgt tijdens de wandeling tweemaal de kans om je hond een stukje los van de leiband te laten en in een omheinde omgeving de route te laten vervolgen. Wandelaars die liever honden vermijden kunnen een naastliggend pad nemen. De losloopzones zijn ook te gebruiken zonder dat je de volledige wandeling aflegt. 

ligging hondenlosloopzones Den Rooy

Ook Natuur en Bos verwelkomt je graag op de losloopzone in Wortel Kolonie.

Zwerfkattenbeleid

Zwerfkatten zijn, eenvoudig gezegd, katten die geen eigenaar hebben. Ze kunnen zich vrij verplaatsen en voortplanten en leven voornamelijk op openbare plaatsen, in leegstaande gebouwen, plantsoenen of op braakliggende gronden. De meeste van deze dieren waren oorspronkelijk huiskatten. Ze zijn weggelopen of bewust door hun eigenaar op straat gezet.

In 2012 startte het stadsbestuur een diervriendelijk zwerfkattenbeleid op. Gesteund door verschillende lokale dierenartsen en intussen verschillende vrijwilligers worden inspanningen gedaan om zwerfkatten te steriliseren of te castreren. Intussen werden er al meer dan 850 katten behandeld.

U kan de aanwezigheid van zwerfkatten melden bij frontoffice@hoogstraten.be.

Vrijwilligers gezocht

Ben je een dierenvriend en wil je veel leed helpen voorkomen? Voor de uitvoering van ons zwerfkattenbeleid zoeken we nog vrijwilligers die bereid zijn om te helpen bij volgende taken:

  • vangbakken opstellen;
  • de dieren bij vangst naar de dierenarts brengen voor sterilisatie/castratie;
  • deze dieren na operatie terugbrengen naar de plaats van vangst.

De onkosten voor de gemaakte verplaatsingen worden vergoed. En aangezien je in een team van vrijwilligers terecht komt, is het vrijwilligerswerk al lang geen fulltime job meer.

Dierenasielen

Kan je door omstandigheden niet langer voor je huisdier zorgen? Dan kan je met je dier terecht in een asiel. Zij zullen het dier opvangen en zoeken naar iemand die het wil adopteren en een nieuwe thuis bezorgen.

Hoogstraten ondersteunt 2 asielen waarbij je terecht kan voor de adoptie van je dier:

Pluimvee

Houd je thuis pluimvee als hobby? Of hou je pluimvee voor de eieren of voor de slacht? Dan kan het goed zijn dat je je moet laten registreren in de Saniteldatabank. Afhankelijk van het soort pluimvee, het aantal en met welk doel deze gehouden worden, maakt de wetgeving een onderscheid of je je al dan niet dient te laten registreren. In onderstaande bijlage vind je hierover meer info. 

Dierenmishandeling of verwaarlozing

Vermoedt u dat er iets niet in orde is met het dierenwelzijn? Drie tips.

1.  Praat erover met de eigenaar

Probeer de eigenaar ervan te overtuigen dat de dieren nood hebben aan een goede verzorging en degelijke huisvesting. 

2.  Leg een klacht neer bij de lokale politie

De lokale politie is bevoegd om een officiële akte op te maken en kan indien nodig verdere stappen ondernemen, zoals inbeslagname van de dieren. 
Op hun website vind je alle contactgegevns of de mogelijkheid voor een online melding.

3.  Leg een klacht neer bij het FAVV of de Vlaamse Overheid

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen behandelt klachten over de verwaarlozing of mishandeling van landbouwdieren: FAVV
De Vlaamse overheidsdienst voor Dierenwelzijn behandelt klachten over de verwaarlozing of mishandeling van andere dieren: Vlaamse Overheid