Met een Belgische identiteitskaart toon je aan dat je bent ingeschreven in het bevolkingsregister van België. Ook in het buitenland bewijs je hiermee jouw nationaliteit en identiteit.
In de elektronische verblijfskaart zit een microchip waarmee je:
je identiteit online bevestigt
documenten elektronisch ondertekent
Sinds 1 maart 2014 is de geldigheidsduur van een eID 10 jaar. Je vindt de geldigheidsduur terug aan de voorzijde van jouw kaart.
Uitzondering is de eID voor jongeren van 12 tot 18 jaar, die maar 6 jaar geldig is. De eID voor personen vanaf 75 jaar is 30 jaar geldig, maar het certificaat voor de elektronische handtekening moet om de 10 jaar vernieuwd worden.
Na de aanvraag van jouw eID krijg je een brief met codes toegestuurd. Je hebt jouw PIN-code nodig elke keer je jouw eID wilt gebruiken. Jouw PUK-code heb je enkel nodig om je kaart te activeren of als je de PIN-code bent vergeten.
Op de leeftijd van 12 jaar krijgt elke Belg automatisch een identiteitskaart. Kinderen die 12 jaar worden en nog een geldig Kids-ID hebben, ontvangen pas automatisch een eID op het moment dat hun Kids-ID vervalt, ten laatste op de leeftijd van 14 jaar en 9 maanden.
Vanaf 15 jaar ben je ook verplicht om je identiteitskaart altijd bij je te hebben.
De pasfoto die je meebrengt moet voldoen aan de normen opgelegd door de International Civil Aviation Organization. Het is belangrijk dat je gezicht goed zichtbaar is. Je moet recht in de lens kijken met een neutrale gezichtsuitdrukking (mond gesloten, geen lach). De foto moet gemaakt zijn door een fotograaf of in een fotocabine. Zelfgemaakte foto's worden niet aanvaard. De foto mag maximum zes maanden oud zijn. De foto van de vorige identiteitskaart kan nooit opnieuw gebruikt worden.
Vanaf de leeftijd van 12 jaar ontvang je van de gemeente automatisch een oproepingskaart.
Ook als de geldigheidsperiode van jouw eID verloopt, ontvang je automatisch een oproepingskaart, om een nieuwe eID aan te vragen.
In een aantal gevallen kan je ook op eigen initiatief een eID aanvragen:
Als jouw eID verloren, gestolen of beschadigd is
Als jouw pasfoto niet meer gelijkend is
Als je van naam of geslacht verandert
Na ambtelijke schrapping
Als je een kaart aanvraagt in een andere landstaal
Let op! Als Belg ben je steeds verantwoordelijk om je eigen identiteitsdocumenten te beheren. Hou daarom zelf de vervaldatum in het oog. Het is altijd mogelijk dat je oproepingsbrief voor een nieuwe eID verloren is gegaan. Heb je 3 weken voor de vervaldatum nog geen brief ontvangen? Maak dan een afspraak bij de dienst bevolking.
In dringende gevallen kan je een spoedprocedure aanvragen met levering binnen 1 of 2 dagen. Hiervoor betaal je een hogere kostprijs
Jouw oproepingskaart
Een recente pasfoto
Jouw huidige identiteitskaart of vervangingsattest van de politie (bij diefstal of verlies)
22,10 euro
Je dienst altijd persoonlijk langs te komen. Om de elektronische handtekening te kunnen gebruiken, ontvang je thuis de PIN- en PUK-code. Neem deze brief met de codes en jouw oude eID mee naar de afspraak. Je kan je PIN-code bij de afhaling nog wijzigen als je dat wenst.
De kostprijs van een eID bedraagt 22,10 euro.
Voor een spoedprocedure betaal je:
Levering na één dag 124,40 euro
Extreem dringende levering in Brussel (enkel mogelijk voor Belgen) 163,30 euro
Als je door gezondheidsproblemen niet meer zelf naar de dienst burgerzaken kan gaan. Kan je een alternatieve aanvraagprocedure vragen. Neem hiervoor telefonisch contact op met de dienst burgerzaken.
Retributie voor afgifte van administratieve stukken en het leveren van administratieve prestaties. Meer informatie over identiteitsdocumenten.