Inhoud
Een EPC (energieprestatiecertificaat) toont met een label aan hoe energiezuinig een woning of appartement is. In een EPC staan ook aanbevelingen om de woning, appartement,... energiezuiniger te maken.
Sinds 2019 wordt de energiezuinigheid weergegeven met een label.
Dit label gaat van een rode letter F (slechte score) tot een donkergroene A+ (heel goede score).
Op het EPC staat ook de energiescore van de wooneenheid in kWh/(m² jaar) (kilowattuur per vierkante meter jaar).
Hoe lager die energiescore, hoe energiezuiniger de wooneenheid is.
In het EPC staan ook aanbevelingen over hoe de wooneenheid nog energiezuiniger gemaakt kan worden.
Een EPC wordt opgemaakt per wooneenheid. Een wooneenheid beschikt over de nodige woonvoorzieningen om autonoom te kunnen functioneren, zoals een woonruimte, een eigen toilet, een eigen bad of douche, een eigen keuken of kitchenette en een eigen afsluitbare toegang vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde circulatieruimte.
Een EPC:
- Moet worden opgemaakt door een erkende energiedeskundige type A.
- Is 10 jaar geldig.
- Heb je nodig als je een woning, appartement, studio, … publiekelijk te koop of te huur stelt. (of een geldig EPC Bouw)
Vanaf 2022 kan je bij verkoop enkel EPC’s gebruiken die werden opgemaakt na 2019. Wie een woning met een slechte energieprestatie renoveert, kan in aanmerking komen voor een EPC-labelpremie.
Het EPC moet opgemaakt worden door een energiedeskundige type A.
De energiedeskundige doet de nodige vaststellingen tijdens een plaatsbezoek.
Hij/zij kijkt naar de isolatiematerialen, de ramen, de installaties voor verwarming, koeling, warm water, ventilatie en gebruikt een softwareprogramma van de overheid.
De energiedeskundige maakt ook gebruik van bewijsstukken. Dat zijn documenten van de eigenaar die de aanwezigheid van isolatie, materialen of toestellen aantonen. Op de aanstiplijst (pdf) staat welke documenten de eigenaar aan de energiedeskundige bezorgt. De opmaak van een EPC neemt meestal ongeveer een halve dag in beslag.
Duplicaat
Ben je het EPC kwijt? Vraag een duplicaat aan de energiedeskundige die het EPC heeft opgemaakt.
Weet je niet of er van je woning wel of geen EPC opgemaakt is? Weet je niet welke energiedeskundige het EPC heeft opgemaakt? Neem contact met het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap via het contactformulier. Voeg als bijlage een schriftelijk bewijs toe dat je de eigenaar bent van de woning, bv. kopie van akte of onroerende voorheffing. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap zal u een kopie van het EPC bezorgen (zonder handtekening van de energiedeskundige). Vraag bij de energiedeskundige die het EPC heeft opgemaakt een ondertekend duplicaat.
Er is geen vaste kostprijs voor een EPC. De prijs hangt af van de complexiteit van het gebouw en de verplaatsingskosten van de energiedeskundige. Het is het best de prijs en kwaliteit van verschillende energiedeskundigen te vergelijken. De verkoper of verhuurder kan de kostprijs van het EPC niet inbrengen in de belastingaangifte.