Fair trade

Hoogstraten mag zich sinds 2005 met trots Fair Trade Gemeente noemen. Een Fair Trade Gemeente draagt op een heel concrete manier bij aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in he Noorden 

Elke twee jaar wordt dit opnieuw gemeten met de Fair-O-Meter. Deze geeft een score op 100 punten. 

Fair Trade Gemeente Hoogstraten

Een Fair Trade Gemeente draagt op een heel concrete manier bij aan een waardig voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden. Door middel van 6 criteria speelt ze in op de vraag naar en het aanbod van eerlijke en lokale, duurzame producten. Op die manier worden mensen in heel Vlaanderen warm voor het verhaal achter Fair Trade en lokale, duurzame producten. Op naar meer eerlijke en duurzame consumptie! 

De 6 criteria: 

  1. Het lokale bestuur: het lokale bestuur keurt de Fair Trade-resolutie goed en kiest ervoor om koffie en nog minstens één ander gecertificeerd product aan te kopen. Hoogstraten gebruikt koffie met Max Havelaarkeurmerk en fruitsap en wijn van Oxfam Fair Trade.
  2. Winkels en horeca: minstens twee Fair Trade-producten worden verkocht in de winkels en ook bij de horeca kan je terecht voor Fair Trade. In Hoogstraten kan je in iedere deelgemeente een verkooppunt en horeca-zaak met Fair Trade-producten vinden.
  3. Bedrijven en organisaties: Fair Trade-producten worden gebruikt door een aantal lokale bedrijven en organisaties. Een heel aantal Hoogstraatse bedrijven en scholen maken systematisch gebruik van Fair Trade-producten, ook verenigingen halen regelmatig Fair Trade in huis. 
  4. Media-aandacht: Verkrijgen van media-aandacht voor de campagne. Hierdoor bereikt men een groot deel van de bevolking en voelen lokale handelaars en organisaties zich gewaardeerd voor hun engagement. Tweemaal per jaar rond de Dag van de Fair Trade en de Week van de Fair Trade zet Hoogstraten zijn titel extra in de kijker.
  5. Trekkersgroep: een lokale trekkersgroep neemt de nodige initiatieven om de titel te behalen. Nadien zorgt hij voor de continuïteit van de Fair Trade-Gemeente. Na 10 jaar gaf de trekkersgroep in Hoogstraten de fakkel door aan geëngageerde Fair Trade-ambassadeurs. Deze ambassadeurs staan garant voor het gebruik van Fair Trade in hun eigen organisatie en vertegenwoordigen verschillende gebruikers uit de hele gemeente. 
  6. Duurzame productie en consumptie: Naast Fair Trade verdient ook duurzaam consumeren en produceren de nodige aandacht. Lokale producten worden in onze gemeente zeker niet vergeten! 

Naar top