Fietsexamen

Het stadsbestuur wil onze schoolgaande jeugd een verkeersveilige schoolomgeving bieden. We stimuleren alle kinderen om zoveel mogelijk met de fiets naar school te gaan.

Fietsexamen

Om scholen en ouders te ondersteunen, werd er in samenwerking met leerkrachten een fietsexamenroute uitgestippeld in het centrum van Hoogstraten. Het fietsexamen is een handige route om je zoon of dochter veilig en zelfstandig te laten fietsen in het verkeer. Op deze route komen allerlei moeilijkheden aan bod: voorrang van rechts, oversteken, afslaan, een rond punt nemen, ….
In het zesde leerjaar zullen alle kinderen uit de acht Hoogstraatse basisscholen de route afleggen tijdens hun fietsexamen. Ze kunnen hierbij rekenen op de hulp van onze lokale politie en verschillende vrijwilligers om alles in goede banen te leiden.

Wat kan je doen als ouder?

Oefenen. Oefenen. Oefenen. De fietsroute is permanent bewegwijzerd. Je kan op elk moment je route inoefenen met je kind. Tijdens het examen starten en eindigen de leerlingen in de Dokter Versmissenstraat, maar je kan in principe op elk punt in de route starten. Hieronder vind je een instructiefilmpje, dat je als ouder kan bekijken alvorens je op pad gaat met je kind. Daarin worden alle handelingen getoond die van een fietser worden verwacht als hij de baan opgaat.

Wil je de fietsexamenroute meefietsen? Dit zijn de handelingen die je moet beheersen.

Fietsroute

Fietsexamenroute op Vlaams Verkeersveiligheidscongres

Reportage Vlaamse Stichting voor Verkeerskunde over Fietsexamenroute

Naar top