Elk jaar, van 1 tot 10 oktober, zetten we het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker. Het jaarthema in 2024 is ‘omgaan met moeilijke perioden’. Perfect geluk bestaat niet. Er zijn altijd momenten waarop het minder goed gaat, van korte of lange duur. Iedereen maakt deze perioden mee. Heb je het moeilijk? Maak ruimte door … te praten, te luisteren, te rusten, te bewegen of creatief te zijn! En durf hulp te vragen indien nodig.
In overleg met professionals uit het werkveld, en in samenwerking met een aantal therapeuten en coaches, is er voor deze 10-daagse een gevarieerd programma uitgewerkt. Je krijgt er informatie, tips en voorbeelden over wat je kan doen als het eens wat minder goed gaat. Je kan er kennismaken met het lokale hulpaanbod. En je kan er je veerkracht en mentaal welzijn versterken.
Alle activiteiten zijn gratis. Vooraf inschrijven is wel vereist. Alle informatie over deze activiteiten vind je in de folder hieronder.
Folder programma activiteiten 2024668,4 Kb(pdf)
Je kan je hier inschrijven voor deze activiteiten:
- Therapeutisch boksen op di. 1 oktober
- Workshop 'luister naar je lichaam en hoofd' op wo. 2 oktober
- Uit je hoofd, in je lijf op do. 3 oktober
- Workshop piekeren op vr. 4 oktober
- Wat is yin yoga? op vr. 4 oktober om 14u
- Wat is yin yoga? op vr. 4 oktober om 15u
- Workshop 'goed genoeg ouderschap' op ma. 7 oktober
- Workshop 'grenzen leren stellen' op di. 8 oktober
- Infoavond 'de impact van vroeg kinderlijk trauma' op di. 8 oktober
Opendeur - vrije inloop bij coaches en therapeuten
Op maandag 7 oktober van 16 tot 20 uur zetten een aantal coaches en therapeuten de deur van hun praktijk open. Je kan dan zonder afspraak binnenspringen bij één of meerdere hulpverleners voor een gratis babbel. Opgelet: tijdens deze opendeur zullen er geen therapeutische gesprekken worden gevoerd. Je kan er wel vrijblijvend kennismaken met de hulpverlener(s) en hun aanbod. Een lijst van de deelnemers aan deze opendeur vind je hier:
In elke deelgemeente vind je in oktober een rust- en stilteplek. Daar kan je even ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. Het is een plek waar je rustig kan zitten, ontspannen, nadenken of gewoon genieten van de stilte. Je vindt er ook een inspirerend gedicht van Daan Janssens, oud-stadsdichter van Hoogstraten.
Locaties:
- Hoogstraten: Begijnhof (aan het stedelijk museum)
- Meer: park / speelplein Donkakker - Lokbosstraat
- Meerle: speelplein Heimeulenstraat
- Meersel-Dreef: aan Sint-Luciakapel, Meersel 24
- Minderhout: aan kapel O.L.V. van den Akker, Kapeldreef
- Wortel: aan de ingang van begraafplaats Kolonie - Torendreef
Een wandeling door de mooie natuur van Hoogstraten zal je zeker ook deugd doen. Op deze wandelroutes kom je onderweg zitplaatsen tegen waar je tot rust kan komen en herstellen van stress.
Wil je eerst jezelf beter informeren? Op volgende websites vind je meer info en tips:
- Te Gek!?
- Te Gek!? maakt van het hoofd een zaak. Leer meer over psychische problemen en help zo jezelf of een ander.
- De Geluksdriehoek
- Wil je zelf aan de slag met jouw geluk, of wil je werken aan je veerkracht? Hier vind je informatie over veertien thema’s: o.a. geluk, veerkracht, positiviteit, stress, burn-out, verlies, ouderschap, piekeren en angst. Om praktisch aan de slag te gaan zijn er eenvoudige oefeningen aan gekoppeld.
- In bepaalde gevallen worden de kosten voor hulp of therapie gedeeltelijk terugbetaald door de mutualiteit. Vraag het na bij de hulpverlener (of zij/hij daarvoor in aanmerking komt) en je mutualiteit.
- Ben je aan het werk, dan kan je elke zes jaar loopbaanbegeleiding volgen met loopbaancheques. Via loopbaancheques betaal je maar 40 euro voor vier uur loopbaanbegeleiding. Deze loopbaancheques kan je aanvragen bij de VDAB.
Downloads
- overzicht hulpaanbod kinderen en jongeren128,2 Kb pdfDownloaden
- overzicht hulpaanbod volwassenen130,8 Kb pdfDownloaden
- overzicht hulpaanbod senioren120,2 Kb pdfDownloaden