Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten

Hoogstraten werkt mee aan Generatie Rookvrij

Generatie Rookvrij is een brede beweging van burgers, organisaties en lokale besturen die streven naar een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken. Generatie Rookvrij wil ieder kind, in elke fase van het opgroeien beschermen tegen tabaksrook, zodat rookvrij opgroeien vanzelfsprekend wordt en niet-roken de norm.

Waarom doen we mee aan Generatie Rookvrij?

 • Zien roken, doet roken. Kinderen en jongeren kopiëren gedrag. En dus ook rookgedrag. Als ze (jong)volwassenen zien roken dan wekt dat de indruk dat roken normaal is, in plaats van een dodelijke verslaving. Daarom willen we zoveel mogelijk plaatsen waar kinderen en jongeren komen rookvrij maken. Als we niet roken in de nabijheid van kinderen, komen ze niet in de verleiding om later zelf te beginnen roken. Bovendien worden ze beschermd tegen de schadelijke stoffen in tabaksrook, want passief (mee)roken is ook erg ongezond. 
 • Tegelijkertijd willen we rokers stimuleren om te stoppen met roken en hen hulp aanbieden bij het stoppen. Uit onderzoek blijkt dat de meeste rokers willen stoppen met roken en niet willen dat hun kinderen later gaan roken.
 • En tot slot willen we rokers oproepen tot meer burgerzin: gooi je peuk niet zomaar op straat of in de goot. De schade voor het milieu is veel groter dan je denkt. En net als bij sluikstorten kan je er een GAS-boete voor krijgen.

Welke maatregelen neemt stad Hoogstraten?

 • De ingang van alle stedelijke gebouwen, met inbegrip van de onmiddellijke omgeving, zijn rookvrij verklaard. In heel wat van deze gebouwen komen dagelijks kinderen over de vloer, denk bv. aan 't Gastenhuys (met o.a. Kind & Gezin en Huis van het Kind) en de bibliotheken.
 • Verder worden de stedelijke speelpleinen en sportterreinen rookvrij gemaakt. Ook het nieuwe sportpark Wereldakker (met atletiek, voetbal en gymhal) wordt een rookvrije zone. Er geldt enkel een uitzondering voor plekken waar de stad zelf een openbare peukenbak heeft geplaatst. Dit wordt aangegeven met stickers of bordjes.
 • Op langere termijn wordt bekeken of nog meer zones rookvrij kunnen worden gemaakt.
 • We bieden informatie en ondersteuning aan mensen die willen stoppen met roken (zie verder).

Geen algemeen rookverbod

Generatie Rookvrij is niet gericht tégen rokers. We vragen om het goede voorbeeld te geven en niet te roken in het bijzijn van kinderen en jongeren, of op plaatsen waar vaak kinderen of jongeren komen. Stoppen met roken is dus geen vereiste noch verplichting om samen een rookvrije omgeving voor kinderen te realiseren.

Verdeling meeneembare zakasbakjes

De stad zal vanaf juli '23 gratis meeneembare zakasbakjes uitdelen aan de balies en togen (onthaal, BiB, LDC, De Mosten, ...). Daarmee willen we niet de boodschap geven dat roken oké is. Maar we bieden zo wel een alternatief aan rokers om niet meer te roken in rookvrije zones, en we bieden ook een goede oplossing om peuken niet meer op straat of op pleinen te gooien. 

Wist je dat er meer dan 4.000 chemische stoffen in sigaretten(rook) zitten? Minstens 250 daarvan zijn schadelijk voor de gezondheid en zeker 50 veroorzaken kanker. Tabak bevat ook nicotine, wat verslavend werkt. Roken is de grootste veroorzaker van kanker! Wie rookt heeft 20 tot 25 keer meer risico op longkanker dan wie niet rookt. Verder verhoogt het ook de kans op heel wat andere vormen van kanker en op hart- en vaatziekten. Ook passief meeroken is schadelijk. Kinderen zijn extra kwetsbaar voor meeroken. Meeroken wordt bij kinderen in verband gebracht met specifieke soorten kanker. Dat willen we hen toch niet aandoen?

Een vape of e-sigaret wordt soms gebruikt als alternatief voor het roken van tabak of als hulpmiddel om te stoppen met roken. Hoewel vapen minder schadelijk is voor de longen en het lichaam, kan men via de damp toch nicotine binnenkrijgen. Ook kan iemand door te vapen verslaafd raken of blijven aan nicotine. Het schept bovendien onduidelijkheid. Kinderen kunnen niet altijd goed het verschil zien tussen e-sigaretten en gewone sigaretten. Het blijft dus een slecht voorbeeld voor onze kinderen en jongeren. Daarom is hier de regel: als je ergens niet mag roken, mag je er ook niet vapen.

Zwerfvuil staat in de top drie van ergernissen bij Vlamingen, zo blijkt uit onderzoek van de Vlaamse overheid. En bijna de helft van alle stuks zwerfvuil zijn peuken. Nog altijd gooien veel rokers hun sigaret op de grond of in het rioolputje. Dat brengt flink wat schade toe aan het milieu. Sigarettenfilters zijn allesbehalve biologisch afbreekbaar. Pas na 10 tot 15 jaar schiet er schijnbaar niks meer van over. Maar zelfs dan zijn ze niet echt ‘vergaan’, maar afgebroken tot microplastics. Je kan ze dus niet meer zien, maar ze richten nog steeds schade aan. Een groot deel van de peuken komt terecht in het water, waar de schadelijke stoffen oplossen. Enkele peuken in een liter water zijn reeds voldoende om een kleine vis te doden. Eén peuk kan tot 100 liter water vervuilen. Ook worden in de magen van vissen en vogels regelmatig filters aangetroffen. Zij denken dat het voedsel is. Planten groeien minder snel als de grond aan hun voeten vervuild is met peuken. En tot slot zijn smeulende peuken één van de meest voorkomende oorzaken van bosbranden.

Volgens onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de tabaksindustrie wereldwijd verantwoordelijk voor het verlies van 600 miljoen bomen. De tabaksteelt gebruikt elk jaar 200.000 hectare land en 22 miljard ton water. Ze stoot ongeveer 84 miljoen ton CO² uit per jaar. De tabaksindustrie heeft dus niet alleen een impact op de volksgezondheid, maar veroorzaakt ook een enorme milieuschade.

Wil je stoppen met roken? Hoe gemotiveerd je ook bent, soms lukt het gewoon niet om op eigen houtje te stoppen met roken. Externe hulp kan zorgen voor een grotere slaagkans.
 • Bij Tabakstop.be vind je informatie en tips over verslaving, over hoe stoppen (de mogelijke manieren), over waarom stoppen, en over hoe vol te houden. Tabakstop is ook bereikbaar via het nummer 0800 111 00 op werkdagen tussen 15 en 19 uur. Zij bieden onder meer telefonische begeleiding welke bestaat uit 8 gesprekken van 20 à 30 minuten met een vaste coach.
 • Met de hulp van een tabakoloog. Met de begeleiding van een tabakoloog heb je drie tot vier meer kans om te stoppen met roken. Je betaalt zelf maar een deel van de kosten. Een lijst van erkende tabakologen vind je op tabakologen.be.
 • Neem deel aan de rookstoptraining in groep met een tabakoloog, ingericht door stad Hoogstraten. Tijdens deze sessies praat over je eigen ervaringen met een groep mensen die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben: stoppen met roken. Iedereen kan zijn eigen moeilijkheden en motivaties in het gesprek gooien. Je kan er steun en nuttige tips uit halen. De rookstoptraining bestaat uit 6 à 8 sessies en wordt begeleid door een professionele tabakoloog. 
 • Cursus 'Hoogstraten stopt met roken' - stoppen met roken.