Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten
Gezond door meer bewegen, evenwichtig eten en minder zitten

Gezonder eten: hoe doe je dat?

Voor een gezonde levensstijl is voldoende beweging noodzakelijk. Maar ook gezonde voeding speelt daarbij een grote rol. Ongezonde voeding of een verkeerd eetpatroon kunnen immers leiden tot overgewicht en hart- en vaatziekten of diabetes. Maar gezonder en evenwichtig eten, dat is niet altijd even vanzelfsprekend. Hoe begin je daar juist aan? Enkele tips voor een gezonde voeding:

  • Het is goed om je maaltijden op regelmatige tijdstippen in te plannen. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, dus sla dat zeker niet over!
  • Heb je tussen de maaltijden door honger? Kies dan een gezond tussendoortje en vermijd energierijke snacks met veel vet, suiker en zout. 
  • Varieer voldoende in je voeding. Grijp niet altijd naar worteltjes en erwtjes, maar wissel eens af met andere groenten. De opties zijn immers eindeloos en gevarieerd! 
  • Meer verzadiging betekent dat je minder snel honger hebt. Daarvoor moet je rekening houden met onder andere de samenstelling en de textuur van je maaltijden. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten geven meer verzadiging dan wanneer ze rijk zijn aan vetten en koolhydraten. Daarnaast zorgen vaste, harde voedingsmiddelen, zoals noten en wortelen, voor een betere verzadiging.

Wat is gezonde voeding?

Gezond eten: wat houdt dat precies in? Het Vlaams Instituut Gezond Leven verzamelde alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding - wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter - voor jou in de voedingsdriehoek.

Waarom is voldoende bewegen nodig?

Regelmatig bewegen heeft vele positieve effecten op je gezondheid. Bewegen is goed voor je gewicht, bloeddruk, cholesterol, spieren en botten, en bloedsuikerspiegel. Bewegen versterkt je immuunsysteem en helpt om chronische aandoeningen en overgewicht te vermijden. Samen Bewegen maakt je ook gelukkiger. Als je voldoende beweegt, voel je je vanzelf beter in je vel. Je hebt meer energie en voelt je fitter. Je slaapt beter. Je kan je beter concentreren. Je kan beter om met stress. Het risico op depressie vermindert. Op latere leeftijd kan je langer zelfstandig leven. Bewegen verbetert echt je levenskwaliteit.

Gezond leven? Beperk stilzitten en beweeg. In een gezonde mix wissel je zitten, staan en bewegen af. Hoe je dat het best aanpakt, geeft de bewegingsdriehoek je heel helder weer.

Hoeveel en hoe beweeg je best?

Van baby's tot ouderen; op bewegen staat geen leeftijd. Maar een kleuter heeft natuurlijk heel andere beweegbehoeftes dan zijn oma of opa. Specifieke tips en advies over bewegen en stilzitten volgens leeftijd vind je op de website van Gezond Leven.

Bewegen is meer dan alleen sport. Zorg voor meer beweegmomenten.
In een gezonde mix wissel je zitten, staan en bewegen af. Je hoeft daarvoor zelfs niet persé te sporten. Zoek mogelijkheden om actief te zijn. Er zijn er veel, bijvoorbeeld:
• Huishoudelijke klusjes brengen vanzelf een dosis beweging met zich mee. De ramen lappen, de auto wassen, stofzuigen of dweilen: met je favoriete muziek erbij kan het zelfs een fijne work-out worden. 
• Zet je hometrainer voor de tv, dan is bewegen geen extra opdracht maar gewoon ontspanning terwijl je naar je favoriete serie kijkt.
• Laat de hond een keertje vaker uit, die vindt dat niet erg.
• Gebruik een stappenteller of een activity-tracker om jezelf te motiveren dagelijks een minimum aantal bewegingen uit te voeren. 

Bewegen Op Verwijzing

Bewegen Op Verwijzing helpt mensen met een gezondheidsrisico op weg naar een actiever leven. Een coach maakt samen met jou een persoonlijk beweegplan op, en volgt je voortgang mee op.