De huis-aan-huis afvalinzameling gebeurt door IOK en gebeurt volgens het Diftar-principe. Diftar staat voor geDIFferentieerde TARifering. Dit wil zeggen dat je betaalt voor het afval dat je meegeeft. Sorteer je goed dan zal jouw factuur dus lager zijn dan wanneer je veel afval met de huis-aan-huis inzameling meegeeft.
Diftar in de praktijk
Ieder gezin in onze stad ontvangt een grijze container voor het huisvuil en indien gewenst ook een groene container voor gft en een gele container voor papier.
Om te weten hoeveel afval je precies meegeeft, worden de afvalcontainers gewogen bij de inzameling. Elke container is voorzien van een gegevens-chip. Je betaalt per kilo afval dat je meegeeft.
Kosten
Je ontvangt een betalingsuitnodiging voor het storten van een voorschot op de Diftarrekening. Elke maand wordt een bedrag afgehouden van dit beginsaldo, berekend op basis van een vaste kost + kostprijs per kg afval dat je meegaf.
Wanneer jouw saldo lager is dan 10 euro, krijg je opnieuw een betalingsverzoek.
Dienstverlening
Heb je vragen omtrent de ophaling, facturatie, kapotte container? Neem dan contact op met:
Diftar informatielijn: 0800 97 687 of
Afvalinfolijn: 014 53 53 53
Ondergrondse containers
Indien je woont op een locatie met ondergrondse containers, ontvang je geen individuele container, maar krijg je een toegangspas met een uniek nummer. Elke toegangspas is gekoppeld aan een specifiek adres. De afrekening is gekoppeld aan het aanbieden van deze pas aan de ondergrondse container. Toelichting over het gebruik van deze containers vind je in deze folder
Als de container is beschadigd bij de ophaling, kan je bellen met de informatielijn op het gratis nummer 0800 97 687.
Er wordt dan een afspraak gemaakt wanneer de herstelling of vervanging van de container gebeurt.
Deze herstelling of vervanging is gratis. Enkel als de container door toedoen van de containergebruiker onbruikbaar geworden is (de container is bijvoorbeeld gesmolten door hete as), wordt de reparatie (of desgevallend de vervanging) de werkelijke schade aangerekend.
Als je afval niet opgehaald is, bel dan met onze ophaaldienst op het nummer 014 53 53 52.
Mijn container is niet volledig leeggemaakt: Je moet niet betalen voor het afval dat in de grijze of groene container achterblijft.
Indien je voor de volgende lediging meer afval hebt dan in jouw restafvalcontainer past, kan je dit na afspraak aanbieden in extra zakken.
Je stopt het afval in willekeurige zakken die niet groter zijn dan de inhoud van jouw container. Je telt het aantal zakken en belt ten laatste 2 werkdagen voor de ophaling zal plaatsvinden naar de afval-informatielijn om een afspraak te maken. Het extra gewicht zal verrekend worden via het DIFTAR-saldo.
De infolijn is bereikbaar op 0800 97 687, alle werkdagen van 8.30 tot 17 uur.
De afvalcontainers en/of toegangspas voor de ondergrondse containers horen bij de woning. Neem ze dus niet mee naar je nieuwe adres maar laat ze achter. Op het moment dat je je verhuis meldt op het stadhuis (via afmeldformulier) worden je containers en/of toegangspas geblokkeerd.
Als je verhuist naar een andere gemeente/stad wordt het resterende saldo teruggestort op jouw rekening.
Als je naar een ander adres in de stad verhuist, wordt je betaalde voorschotbedrag verder gebruikt op je nieuwe adres.
Indien er geen containers en/of toegangspas aanwezig zijn op je nieuw adres, kan je deze aanvragen op het stadhuis wanneer je jouw inhuizing meldt.
120 liter is het standaardformaat voor de groene gft- en grijze huisvuilcontainer. Voor huisvuil is er ook een 240 liter-container beschikbaar. Voor gft bestaat er geen 240 liter-container, maar kan je wel een tweede gft-container aanvragen. Het standaardformaat voor papier is 240 liter.
Als je je container(s) wilt vervangen naar een ander volume, is de eerste omruiling gratis. Vanaf de tweede omruiling betaal je 10 euro.
Nieuwe containergebruikers kunnen bij wijze van overgangsmaatregel eenmalig hun container wisselen naar een ander volume.
Een kleiner formaat is alleen mogelijk voor:
Appartement of studio
Rijwoning (aaneensluitende bebouwing)
Serviceflat of bejaardenwoning
Woning verder dan 150 meter van de gewone ophaalronde gelegen (de bewoners kunnen den verscheidene containers van 40 liter krijgen)
Wisselen van containervolume kan via de informatielijn op het gratis nummer 0800 97 687.
Voor de gft- en huisvuilcontainer kan je een slot laten plaatsen. Voor het gebruik van een slot betaal je eenmalig een bedrag van 35 euro. Het slot kan enkel door de gebruiker en door de ophaaldienst worden geopend.
Een slot aanvragen kan via de informatielijn op het gratis nummer 0800 97 687.
Je mag composteerbare zakken gebruiken om je GFT-container proper te houden. Let wel, je mag enkel die zakken gebruiken die verkocht worden door het stadsbestuur. Zo kan de kwaliteit van de zakken gegarandeerd worden.
Je kunt de composteerbare zakken kopen aan het onthaal van het stadhuis. Dat kan zonder afspraak.
Je hebt de keuze tussen:
Een pakket van 80 papieren zakken van 8 liter
Een rol van 10 bioafbreekbare zakken van 120 liter
De bioafbraakbare zakken kunnen in goede omstandigheden, een droge en donkere plaats, 1 jaar bewaard worden. Als je de zakken gebruikt, beginnen ze na drie weken te composteren. Je zet jouw GFT-bak dus best bij elke ophaling buiten