Wanneer je een woning wil verhuren zijn er tal van zaken waarmee je rekening moet houden. Hieronder lijsten we enkele van de belangrijkste zaken op.
Ook al heb je alles goed geregeld, soms loopt het niet zoals gehoopt of zit je met een wat complexere situatie waar extra advies nodig is. Veel informatie kan je terugvinden op onze website onder huren en verhuren maar je kan je eventueel ook aansluiten bij de Eigenaarsbond die je op zo'n momenten met raad en daad bij staat.
Hieronder vind je een greep uit de zaken waarmee je rekening moet houden:
Als eigenaar/verhuurder moet je in Hoogstraten verplicht een geldig conformiteitsattest kunnen voorleggen wanneer je een woning van 2000 of ouder (opnieuw) te huur stelt. Dit om zeker te zijn dat je woning conform is aan de huidige normen om verhuurd te mogen worden. Maar ook voor jongere woningen mag natuurlijk een attest aangevraagd worden. Eens je een attest hebt is dit in principe 10 jaar geldig maar hou er rekening mee dat een rechtbank het attest momenteel enkel als bewijs aanvaardt wanneer het niet langer dan 3 maanden voor het afsluiten van het huurcontract waarover het geschil gaat werd afgeleverd. Alle informatie over het bekomen van een conformiteitsattest kan je vinden op deze pagina. Daar kan je ook een checklist vinden met de belangrijkste zaken die gecontroleerde worden.
Een verhuurder van een woning of appartement is wettelijk verplicht om de gevraagde huurprijs (en de eventuele gemeenschappelijke kosten) te vermelden in elke officiële of publieke mededeling. Op die manier wil de overheid discriminatie op de huurmarkt tegengaan.
Deze verplichting houdt in dat de huurprijs vermeld moet worden in advertenties op internet (bv. op een immobiliënwebsite). Ook wie een affiche ‘Te huur’ voor het raam hangt, moet hierop de huurprijs vermelden. Als er gemeenschappelijke kosten zijn (bv. bij een appartement), moeten die eveneens vermeld worden.
Wie zijn woning verhuurt, moet aan de huurder een EPC-attest overhandigen. Dit attest bevat informatie over de energiescore van de woning. Hierdoor krijgt de toekomstige bewoner een beeld van de energiezuinigheid van de woning.
Het vermelden van de EPC-score is verplicht bij bekendmakingen in etalages van de makelaar of op affiches voor openbare verkopen. Ook in advertenties in folders, kranten of online moet de EPC-score vermeld worden. Op raamaffiches of borden aan de woongelegenheid is de vermelding van de EPC-score enkel verplicht als er extra informatie in opgenomen is over de woonindeling (bv. het aantal slaapkamers).
Een lijst van erkende energiedeskundige type A in jouw buurt kan je terugvinden op de website van VEKA
Je woning moet niet alleen conform zijn wanneer je deze wil verhuren maar moet ook tijdens de verhuur conform blijven. Daar komen onderhoud en herstellingen bij aan te pas. Welke werken en kosten voor de verhuurder zijn en welke voor de huurder kan je terugvinden in het ZieZo!-boekje
Wil je graag verhuren maar kijk je op tegen al de rompslomp die daarbij komt kijken? Dan kan zorgeloos verhuren misschien een oplossing zijn. Je verhuurt je woning voor een langere periode aan de woonmaatschappij die maandelijks aan jou de afgesproken huur betaalt ongeacht of de woning tijdelijk leeg staat of niet. Nadien krijgt je je woning terug in de oorspronkelijke staat, normale slijtage in acht genomen. Meer informatie vind over zorgeloos verhuren kan je hier vinden.