De interlokale vereniging (ILV) Noorderkempen Werkt is een samenwerkingsverband van zes gemeenten en OCMW’s van de Noorderkempen: Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Rijkevorsel. De ILV Noorderkempen Werkt slaat de handen in elkaar voor de coördinatie van het lokale tewerkstellingsbeleid en overkoepelende initiatieven op vlak van welzijn en zorg.
Nieuwe trends, projectoproepen, beleid in ontwerpfase,... signaleren aan de partnergemeenten.
Expertise en kennis opbouwen en lokaal verankeren.
Kansen tot het uitwisselen van ervaringen, leernetwerken organiseren.
Versterken of uitbreiden lokaal aanbod dienstverlening (specialismen).
Hieronder vind je meer info over de projecten van ILV Noorderkempen werkt.
Minder digitale uitsluiting
In elke gemeente in de Noorderkempen zal je binnenkort je terecht bij een digipunt van Digibank Noorderkempen. Daar kan je onder andere terecht als je hulp nodig hebt bij digitale administratie, om digitaal handiger te worden of om een laptop of ander toestel uit te lenen.
Digibank Noorderkempen zet in op een open en laagdrempelig aanbod. Dit kan, onder meer, tot uiting komen in:
Een uitleendienst voor laptops
Opleidingen rond het basisgebruik van een laptop
Technische ondersteuning door een gespecialiseerde student
GBO Noorderkempen: een samenwerking tussen OCMW, CAW en de DMW van de mutualiteiten
Het Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO) Noorderkempen is een samenwerkingsverband tussen de OCMW’s van Arendonk, Baarle-Hertog, Merksplas, Hoogstraten, Rijkevorsel en Ravels, het CAW (centrum algemeen welzijnswerk) De Kempen en de DMW (diensten maatschappelijk werk) van de mutualiteiten.
Het GBO zorgt ervoor dat mensen zonder omwegen bij de juiste hulp terecht komen. We willen vermijden dat mensen niet hollen van het kastje naar de muur en overal opnieuw hun verhaal moeten vertellen. Verder wil het GBO ook de onderbescherming tegengaan. Hiervoor dient elk GBO in Vlaanderen een (onderbeschermde) doelgroep te kiezen. In GBO Noorderkempen is er gekozen voor de doelgroepen land- en tuinbouwers én seizoenarbeiders.
TOP in je KOP: je goed in je vel voelen, dat wil toch iedereen?
Elke jongere moet zichzelf en gelukkig kunnen zijn. Een gezond leven, gelijkheid, een eigen mening,… allemaal rechten voor het kind/jongere.
In de Noorderkempen slaan we de handen in elkaar en streven we hiernaar. Het project TOP in je KOP is een samenwerkingsverband tussen de lokale besturen van Arendonk, Baarle - Hertog, Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Rijkevorsel. Dit doen we samen met heel wat partners uit het welzijnsveld.
5x/jaar organiseren we een jongerenwelzijnsoverleg waaraan heel wat partners die met kinderen en jongeren werken aansluiten. Denk hierbij aan JAC, CLB, CGG, psychiater, ELP, Triangel, opvoedingswinkel, secundaire scholen, lokale besturen, jeugd & gezin van de politie, de trefplaats, Arktos, Doppa,... Een netwerkmoment waarbij ook inhoudelijke thema's aan bod komen.