Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten
Psychisch welzijn bij jongeren versterken

De Interlokale vereniging Noorderkempen Werkt slaat de handen in elkaar! De gemeenten Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Rijkevorsel gaan een samenwerkingsverband aan om het psychisch welzijn bij jongeren te versterken.

Er is een grote blinde vlek in de Noorderkempen op vlak van aanbod. Beperkt aanbod, terugtredende diensten naar de steden, wachtlijsten… Hoe kunnen we in onze specifieke plattelandsgemeenten ervoor zorgen dat onze jongeren niet uit de boot vallen en hoe kunnen we ervoor zorgen dat partners een snellere, warme doorverwijzing kunnen maken?

4 pijlers worden naar voor geschoven:

1. Aanbod in kaart brengen

Een flowchart werd ontwikkeld om het aanbod in kaart te brengen. Een handige tool die je wegwijs maakt in het lokaal aanbod.

2. Ontwikkelen nieuw dienstverleningsmodel

5x/jaar organiseren we een jongerenwelzijnsoverleg waaraan heel wat partners die met kinderen en jongeren werken aansluiten. Denk hierbij aan JAC, CLB, CGG, psychiater, ELP, Triangel, opvoedingswinkel, secundaire scholen, lokale besturen, jeugd & gezin van de politie, de trefplaats, Arktos, Doppa,...

3. Praktijkgerichte acties

- Organiseren van groepstrainingen voor jongeren (assertiviteitstrainingen - weerbaarheidstrainingen)

- Organiseren van groepstraining voor leerkrachten - train de trainer.

- 10 maart 2022 start TOP in't Onkrooid - Jeugdhuis 't Onkrooid zet zijn deuren open elke donderdagmiddag

 

4. Communicatie

Eind schooljaar 2021 - 2022 start er een bevraging bij zoveel mogelijk jongeren op ons grondgebied tussen de 12 en 18 jaar.

 

Het Leaderproject loopt van 1 januari 2021 tot 30 juni 2023.