Laat je vaccineren

Info over het coronavaccin | vaccinatiecentrum Weelde

De vaccinatiecentra van ELZ Kempenland openden in Weelde en Turnhout op dinsdag 23 februari 2021 voor het eerst hun deuren. 

Benieuwd hoe je vaccinatie in Weelde zal verlopen?

Enkel een afspraak maken met uitnodiging
Voor je COVID-19-vaccinatie ontvang je een brief per post, zo'n twee weken voordat je gevaccineerd zal worden. Als je je brief kreeg, kan je een afspraak maken voor je coronavaccinatie. De datum die in de brief wordt voorgesteld kan je bevestigen, wijzigen of je kan de uitnodiging voor je vaccin weigeren. Kreeg je nog geen uitnodiging? Dan kan je ook nog geen afspraak maken.

Hou je uitnodiging goed bij!
Op de dag van je vaccinatie moet je je uitnodiging en je identiteitskaart tonen in het vaccinatiecentrum. Neem de brief mee die in je brievenbus zat of toon de sms of e-mail met je persoonlijke code aan de onthaalbediende. Want dat is meteen je elektronisch ticket. Moet je een nog een tweede prik krijgen, dan wordt die afspraak ook meteen hier vastgelegd. Je brengt dan dezelfde uitnodiging mee als voor je eerste vaccinatie.

Ben je je uitnodiging toch kwijt? Je vindt een elektronisch exemplaar van je persoonlijke uitnodigingsbrief in je Burgerprofiel of e-Box. Mijn Burgerprofiel is een online profielpagina waar burgers hun persoonlijke gegevens terugvinden die bij de overheid bekend zijn. Zowel op Vlaams, federaal als lokaal niveau, denk maar aan je Groeipakket, een attest van gezinssamenstelling of de oproepingsbrief voor je COVID-19-vaccinatie.

  • Meer informatie over wat het Burgerprofiel juist is, vind je op deze website.
  • Log in via je Burgerprofiel op www.burgerprofiel.vlaanderen.be. Hoe je je de eerste keer aanmeldt, wordt hier uitgelegd. Dat kan met je elektronische identiteitskaart, een mobiele app, de Itsme-app of via sms met beveiligingscode.
  • Heb je problemen met aanmelden of heb je toch nog vragen? Je kan ook bellen naar 1700, het gratis informatienummer van de Vlaamse overheid.

Schrijf je in op de reservelijst
Uitnodigingen voor vaccinaties worden verstuurd naargelang er vaccins beschikbaar zijn. Maar er zijn altijd mensen die annuleren of niet komen opdagen. Tot voor kort losten de centra dat op met een systeem van overboekingen. Maar ze willen een groter vangnet. Elke inenting brengt ons immers dichter bij het normale leven en dus mag er geen enkel vaccin verloren gaan. Daarom leggen de centra reservelijsten aan. Iedereen kan zich inschrijven, maar er is wel één voorwaarde: bij een oproep moet je meteen naar het vaccinatiecentrum vertrekken. Binnen het uur moet je je daar kunnen aanmelden. Inschrijven kan via www.qvax.be. Ook binnen de reservelijst respecteert het centrum de rangorde die in de vaccinatiecampagne geldt en die gebaseerd is op leeftijd en prioritaire groepen.

Hoe geraak ik er?

Inwoners van Hoogstraten worden in Weelde gevaccineerd. Het vaccinatiecentrum is met de auto vlot bereikbaar. Wil je graag met de fiets komen? Dat kan uiteraard ook. Hou er rekening mee dat de verplaatsing meer dan 10km bedraagt. Er worden zowel voor auto’s als voor fietsers parkeerplaatsen voorzien vlakbij de ingang van het vaccinatiecentrum.

Download hier de mobiliteitsfiche en ontdek hoe je met verschillende vervoersmiddelen in het vaccinatiecentrum van Weelde geraakt.

Ga je met de auto?

In je GPS geef je volgend adres in: Geeneinde 54, 2381 Ravels

  • Vanuit Hoogstraten en Wortel kan je vlot via Merksplas naar Weelde rijden. Vanaf het centrum van Merksplas is bewegwijzering voorzien.
  • Vanuit Minderhout kan je ook de route volgen via Merksplas, of je kan ervoor kiezen om via Baarle-Hertog te rijden. Ook in Baarle-Hertog zal de verdere route naar het vaccinatiecentrum aangeduid staan. Voor sommige mensen uit Meer kan dit ook de meest gerichte route zijn.
  • Vanuit Meer, Meerle en Meersel-Dreef is de meest aangewezen route om over Ulicoten en Baarle-Hertog te rijden. Ook hier zal je bewegwijzering tegenkomen naar het vaccinatiecentrum.

Ga je met de fiets?

Vanuit Hoogstraten, Minderhout en Wortel kan je via de Bosuil en de Beukendreef naar Wortel-Kolonie rijden. Vervolgens neem je de Wortelbaan en de Oude Baan naar Ghil. Daar kan je de fietsroute van het ‘Bels Lijntje’ volgen om vervolgens via de Nieuwe Stationsstraat het vaccinatiecentrum langsheen Geeneinde te bereiken.
Vertrek je vanuit Meer, Meerle, Meersel-Dreef dan kan je via de Lage Rooy naar Heerle fietsen, om vervolgens via Haldijk naar het ‘Bels Lijntje’ te rijden. Daarna kan je via de Nieuwe Stationsstraat naar het vaccinatiedorp langsheen Geeneinde fietsen.

Neem je het openbaar vervoer?

Jammer genoeg is er geen vlotte busverbinding tussen Hoogstraten en het vaccinatiecentrum. Als je er toch voor kiest om met de bus naar het vaccinatiecentrum te rijden, dan neem je best buslijn ‘430/Meersel-Dreef - Reusel’. Je stapt af aan ‘Turnhout Station’ waar je kan overstappen op buslijn ‘450/Turnhout-Tilburg’. Met deze lijn rijd je tot ‘Weelde Gemeentehuis’. Dan is het nog een eindje wandelen. Het pendelbusje werd recent afgeschaft.

Ben je minder mobiel en heb je een beperkt inkomen, dan kan je (minstens 2 dagen op voorhand) een ritaanvraagindienen bij de Minder Mobielen Centrale of MMC. Het tarief richting het vaccinatiecentrum bedraagt €5 per enkele rit, dus heen en terug €10. Een afwijking op de inkomensvoorwaarde kan uitzonderlijk worden toegestaan als alle andere vervoersopties niet mogelijk zijn. Meer informatie: 03 340 16 43 – vervoer@hoogstraten.be

Er komen momenteel veel vragen toe bij ELZ Kempenland. Ze proberen deze zo goed mogelijk te beantwoorden. Daarvoor werd er op de website www.elzkempenland.be een rubriek ‘veelgestelde vragen’ aangemaakt. Deze wordt regelmatig vernieuwd. 

Callcenter
Vind je geen antwoorden op de website of heb je toch nog specifieke niet-medische vragen, dan kan je vanaf nu ook terecht bij het callcenter van ELZ Kempenland. Het callcenter is alle werkdagen geopend van 9.00 - 17.00 uur en is zowel telefonisch als per mail bereikbaar voor vragen. Ben je ziek of heb je andere medische vragen? Neem dan contact op met je huisarts. Die kent je medische toestand het best en zal samen met jou bekijken of je al dan niet een vaccin kan krijgen.

Mail: helpdesk@vaccinatiekempenland.be
Tel: 014 39 56 56

Praktische informatie en veelgestelde vragen
www.elzkempenland.be
www.laatjevaccineren.be

Minder Mobielen Centrale Hoogstraten
Mail: vervoer@hoogstraten.be
Tel:03 340 16 43

Verschillende inwoners van Hoogstraten werden in Nederland gevaccineerd tegen COVID-19, bijvoorbeeld wanneer ze over de grens in de zorg werken. Als inwoner kan je jouw buitenlandse vaccinatie door je huisarts in de Belgische centrale vaccinatiedatabank laten registreren.

Ben je gevaccineerd in het buitenland? Dan raden we je sterk aan dit te doen. Op die manier kunnen we de vaccinatiegraad in onze stad beter inschatten. Bovendien kan je na registratie zelf gemakkelijk je vaccinatiecertificaten terugvinden in de CovidsafeBE-app, op mijnburgerprofiel.be of op mijngezondheid.be.

Neem daarom snel contact op met je huisarts. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Ook via telefoon of mail kan je je huisarts vragen je buitenlandse vaccinatie te laten registreren in de Belgische centrale databank.

Meer info vind je op https://www.vlaanderen.be/covid-certificaat