Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten

Wat is een melding van aanwezigheid?

De melding van aanwezigheid is een verblijfsdocument (bijlage 3ter) dat de Europese onderdanen ontvangen als ze voor maximaal 3 maanden in België willen verblijven. Ook familieleden van een EU-burger kunnen een melding van aanwezigheid verkrijgen. 

Als je in het bezit bent van dit document, ben je niet ingeschreven in het vreemdelingen- of bevolkingsregister. Je krijgt dus geen rijksregisternummer.

Seizoensarbeid

Indien de Europese onderdaan in deze periode seizoensarbeid verricht zal een bisnummer (eCreaBis) aangemaakt worden. Het bisnummer is een uniek identificatienummer voor personen die niet ingeschreven zijn in het Rijksregister, maar die toch een relatie hebben met de Belgische overheden.

Het bisnummer bestaat uit 11 cijfers, waarvan de eerste zes cijfers de geboortedatum zijn. Anders dan bij het rijksregisternummer, wordt de geboortemaand van het bisnummer verhoogd met 20 of 40.

Hoe vraag ik een melding van aanwezigheid aan?

Dit kan eenvoudig door onderstaand webformulier in te vullen. 

TIP: Maak zeker gebruik van het werkgeversattest (bijlage 19bis) als je vaak, als werkgever van seizoenarbeiders, een melding van aanwezigheid aanvraagt.