14-15-16 september: Hoogstraten in groenten & bloemen

21ste editie belooft spektakel

Een team van goudwaarde
Tom De Houwer, Tania Huyghe en Jan De Ridder zijn ook dit jaar weer de ontwerpers van dienst. Zij creëerden 34 indrukwekkende kunstwerken. De ontwerpers worden bijgestaan door de technische diensten van de stad Hoogstraten. Zij hebben ondertussen al twintig jaar ervaring en maken vakkundig de nodige frames en basisstukken voor de verschillende composities.

De creaties worden daarna meesterlijk vorm gegeven door meer dan 100 vrijwillige bloemschikkers die de frames aankleden met bloemen, groenten en fruit. De energie die uitgaat van de samenwerking tussen ontwerpers, stadspersoneel en vrijwilligers is misschien wel de allerbelangrijkste factor voor het welslagen van dit uitzonderlijke evenement. Zonder hun enthousiasme en inzet zou Hoogstraten in groenten & bloemen nooit zijn uitgegroeid tot een evenement van deze omvang.

Feestweekend
Het hele weekend is het feest in Hoogstraten. We verwachten dit jaar weer ruim 30.000 bezoekers op het parcours langs de Vrijheid, te beginnen vanaf woonzorgcentrum Stede Akkers tot aan het Van Aertselaerplein. Er is straatanimatie en muzikale omlijsting en 's avonds worden verschillende creaties feeëriek verlicht.

Feestelijke onthulling toren Sint-Katharinakerk
Zondagochtend om 09.30 uur vindt een misviering plaats met aansluitend om 10.30 uur een zegening van de toren. Nadien zal de beiaard – die gerestaureerd is en nog beter klinkt dan tevoren – elk uur spelen (vanaf 11.00 uur). Monseigneur Bonny zal samen met pastoor Bart Rombouts de viering voorgaan. Na de zegening van de toren nodigen we de pers uit om samen met het schepencollege en de kerkfabriek de toren te beklimmen en de nieuwe panoramaborden te ontdekken. Je zal meteen vanuit een uniek standpunt de bloemstukken kunnen bewonderen. Stadsbeiaardier Luc Dockx leidt, tussen het spelen door, iedereen graag rond in de vernieuwde klokkenkamer.

Kinderdorp
Alle kinderen worden op zondag verwacht op het Begijnhof voor een interactief kinderdorp. Hier kunnen ze naar hartenlust spelen, ravotten en knutselen. Op het programma staan verschillende workshops. Alle activiteiten worden begeleid door ervaren monitoren. Ze helpen de kinderen bij de workshops en houden een oogje in het zeil. Iedereen is welkom op zondag 15 september, tussen 10.00 en 17.00 uur.

Muzikale animatie
Op zondag 15 september zijn de Vrijheid en de Heilig Bloedlaan autovrij en wordt het centrum opgevrolijkt met heel wat muzikale animatie. Kom zeker ook genieten van de vrolijke klanken van de vernieuwde beiaard die elk uur zal spelen.

GC Hoogstraten stelt voor
Het gemeenschapscentrum slaat dit jaar de handen in elkaar met stadsdichter Michiel Van Opstal. Michiel laat zich volop inspireren door de opgefriste kerktoren en kruipt er voor in zijn pen. Zijn kersvers gedicht en een selectie andere werken zullen door de bijzondere schrijfmachine ‘Skrijf’ geschreven worden op de Vrijheid met fijn zand. Lees het gedicht voor het vervliegt…

Opendeurdagen
De Hoogstraatse winkeliers zetten tijdens het derde weekend van september de deuren wijd open. Op zaterdag 14 en zondag 15 september ontvangen ze je graag tussen 10.00 en 18.00 uur. Je zal versteld staan van de grote verscheidenheid aan winkels: van kleine verrassende winkeltjes tot en met exclusieve speciaalzaken, elk met een zeer ruim en kwalitatief aanbod (www.beleefhoogstraten.be).

Fotowedstrijd
VVV Hoogstraten zoekt elk jaar de ultieme promotiefoto voor het evenement. Een professionele jury beoordeelt de resultaten. Ze zoekt een drieluik van beelden, uitgaande van een verrassende kijk op de ontwerpen, vormgeving en kwaliteit met het oog op promomateriaal.

Hoogstraten autovrij!
In het kader van de Eurepese Week van de Mobiliteit wordt op zondag 15 september het centrum van Hoogstraten verkeersvrij gemaakt van 09.00 tot 20.00 uur. Net zoals Parijs, Madrid, Milaan, Helsinki, Kopenhagen en Brussel wil Hoogstraten je laten kennismaken met de voordelen van milieuvriendelijke mobiliteit. Deze zee van ruimte maakt van de Vrijheid een uitgestrekte wandelboulevard met muziek en straatanimatie. Houd er rekening mee dat je op zondag niet op de Vrijheid mag parkeren. Aan de rand van de stad worden voldoende parkeerplaatsen voorzien. Overtreders worden weggetakeld.

Programma Hoogstraten in groenten & bloemen