500 jaar graafschap Hoogstraten

Interessante activiteiten in dit feestelijke jaar

In juni 2018 is het 500 jaar geleden dat Antoon van Lalaing uit de handen van Keizer Karel de titel van graaf mocht ontvangen en dat de heerlijkheid Hoogstraten tot graafschap werd verheven. Daarom hebben het stadsbestuur van Hoogstraten en VVV Hoogstraten de handen in elkaar geslagen voor een interessant herdenkingsjaar. De verheffing van Hoogstraten tot graafschap is van grote betekenis geweest. Dat Hoogstraten vandaag de titel ‘stad’ mag dragen, is te danken aan de gouden eeuw die graaf Antoon I en gravin Elisabeth hebben tot stand gebracht. Ze maakten van Hoogstraten in de 16de eeuw een centrum van economische bedrijvigheid, letteren, religie en kunst. Na 1518 werden het stadhuis, de kerk en het kasteel grondig verbouwd en brak er een periode aan van economische groei. Hoogstraten werd letterlijk op de kaart gezet.

Deze historische verjaardag mocht niet onopgemerkt voorbijgaan. 

Programma:

  • In samenwerking met het Stedelijk Museum is een website ontwikkeld www.graafschaphoogstraten.be, waarop alle informatie over het jaarprogramma kan worden geconsulteerd.
  • Tijdens de opening van het toeristisch seizoen stelde het VVV een kaartspel voor. Dit kaartspel bevat allerlei figuren – de gezagsdragers uit het begin van de 16de eeuw - uit de glasramen van de Sint-Katharinakerk. Centraal staan de eerste drie graven en gravinnen samen met hun entourage.
  • Vrijdag 29 juni:
    19.30 uur, inkomhal stadhuis: voorstelling van twee gastronomische specialiteiten: het Graafmenu en het speciaalbier 'ne Grave'..
    20.00 uur, zaal De Welgezinde (administratief centrum): Lezing door professor Hans Cools, docent aan de KU Leuven: “Antoon de Lalaing, de eerste graaf van Hoogstraten”. Een organisatie van Erfgoed Hoogstraten.
  • Weekend van 15,16 & 17 september: de 20e editie van Hoogstraten in groenten & bloemen staat in het teken van 500 jaar Graafschap Hoogstraten. De ontwerpers werden geïnspireerd en verwerken een deel van de geschiedenis in hun creaties.
  • 24 november, Sint-Katharinakerk: academische zitting in aanwezigheid van de grafelijke familie de Lalaing uit Zandbergen en de vorst van Salm Salm uit Anholt. Er is een voor- en namiddagprogramma, waarover later meer details zullen worden bekendgemaakt.

Verdere details en mogelijke nieuwe activiteiten zullen stelselmatig vermeld worden op de website