635.685,76 euro subsidie voor de restauratie van de begijnhofkerk

De Vlaamse regering heeft beslist om een subsidie van 635.685,76 euro toe te kennen voor de restauratie van de begijnhofkerk in Hoogstraten. Het stadsbestuur grijpt de restauratie van de begijnhofkerk aan om het begijnhof, dat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, in ere te herstellen.

“We zijn enorm trots dat we de Hoogstraatse inwoners tijdens de kerstperiode mogen vertellen dat de Vlaamse regering de stad 635.658,75 euro toekent voor de restauratie van onze mooie begijnhofkerk. Sinds 1998 staat het begijnhof van Hoogstraten samen met twaalf andere Vlaamse begijnhoven op de UNESCO-lijst van Werelderfgoed. We kijken ernaar uit om de kerk, die centraal staat op de site, te kunnen doen heropleven”, stelt burgemeester Marc Van Aperen.

De begijnhofkerk dateert uit 1680. De daken, de gevels, de calvarie en de buitenaanleg van de begijnhofkerk kunnen nu worden gerestaureerd. Schepen van erfgoed Michel Jansen benadrukt de noodzaak hiervan: “Verschillende leien van de kerk liggen los, waardoor het begijnhof bij hevige wind gesloten wordt voor bezoekers. De bewoners van het begijnhof kunnen enkel langs de begijnhofkerk om hun huis te bereiken. Bij hevige wind moeten ze bijna een helm dragen om thuis te geraken. Een onhoudbare situatie. Door waterinsijpeling kan de kerk bovendien verder schade oplopen, dus dat probleem moet zo snel mogelijk opgelost worden. We kunnen een voorzichtige timing meegeven en jullie vertellen dat de werken wellicht na de zomervakantie van 2020 zullen starten.”

Vzw Het Convent

De restauratie van het begijnhof van Hoogstraten is een uniek verhaal. Enkele inwoners van Hoogstraten bundelden hun krachten en richtten in de jaren 1990 vzw Het Convent op; een vzw die het begijnhof terug in zijn middeleeuwse glorie wilde laten verrijzen. De enthousiaste vrijwilligers namen het initiatief om zelf het verkommerde begijnhof te herstellen. Het Convent wist alle gebouwen – met uitzondering van de begijnhofkerk – te restaureren en staat ook in voor het onderhoud. Dit restauratieproject won de monumentenprijs in 1997.

“Met de restauratie van de kerk – die eigendom van de stad is – zorgen we ervoor dat de laatste lacune op deze site wordt ingevuld en dat onze prachtige Werelderfgoedsite nog meer allure krijgt”, vult schepen van stadspatrimonium Jos Martens aan.