Adil el Arbi en Bilall Fallah ronden filmproject af in Hoogstraten

Kortfilm # waarschuwt voor catfishing

In de nacht van 4 op 5 december werden de opnames afgerond van het filmproject ‘#’ van de bekende filmregisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah. De stad Hoogstraten was nauw betrokken bij de realisatie van deze kortfilm, waarvan het verhaal werd aangeleverd door een aantal Hoogstraatse schoolmeisjes. ‘#’ zal straks ook in Hoogstraten zijn première beleven.

Het idee voor de kortfilm ontstond een kleine twee jaar geleden bij VZW Stokpaardje, een vereniging die kwetsbare jongeren psychologisch wil ondersteunen in de snel veranderende hedendaagse maatschappij. In een aantal workshops met jeugdauteur Dirk Bracke, kwam een verhaal tot stand over ‘catfishing’, het gebruik maken van valse profielen op sociale media om jongeren in een relatie te lokken. Vijf leerlingen (Charlotte Verhoeven, Kato Putcuijps, Juliette Hofstede, Catherine Peeraer en Silvana Smits), waarvan er vier studeren aan ’t Spijker in Hoogstraten,  werkten samen met Dirk Bracke het verhaal uit naar een scenario voor een kortfilm. Het medium film heeft immers bij moderne jongeren een veel grotere impact dan een geschreven verhaal. Het vijftal kon het regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Falah overtuigen om de film te maken.

De opnames vonden plaats van 1 tot en met 4 december 2016 op diverse locaties in Hoogstraten. Het stadsbestuur heeft aan het project alle mogelijke medewerking verleend, onder andere door het ter beschikking stellen van accomodaties en de nodige logistieke ondersteuning. “Op deze manier kunnen werken is een paradijs voor elke regisseur, aldus Adil el Arbi, het leek wel of heel Hoogstraten klaar stond stond om ons te helpen.” ‘Dit was de meest smooth shoot die we ooit hebben gedaan, vult Billal Fallah aan, dankzij de uitstekende samenwerking met de stadsdiensten en de inwoners van Hoogstraten.”

VZW Stokpaardje diende het project in bij de Rode Neuzenactie van Medialaan, waardoor het nodige budget kon vrijgemaakt worden om daadwerkelijk in productie te gaan. Het productiehuis Skladanowsky van Kevin Hoed en Steve De Roover nam het ambitieuze project onder zijn vleugels. Op 27 juni werd in Hoogstraten een casting georganiseerd om de juiste acteurs te vinden. De twee mannelijke hoofdrollen worden ingevuld door jongeren uit Hoogstraten, Ruud Oomen en Florian Christiaensen. De vrouwelijke hoofdrol is weggelegd voor Sara Gracia uit Antwerpen.

In het verhaal maken we kennis met Marie en Chloe, 2 tienervriendinnen. Chloe heeft een relatie met de knappe Anton. Marie maakt op haar beurt online kennis met Kevin. Ze wordt tot over haar oren op hem verliefd, zonder hem ook maar ooit te hebben gezien. Ze droomt al van een mooie en lange relatie, tot Kevin om naaktfoto’s vraagt...

Medewerking van de stad

De stad Hoogstraten verleende niet alleen haar medewerking aan de realisatie van de kortfilm, ze zal ook ook haar steun verlenen aan het voornemen om deze kortfilm in te zetten voor de sensibilisering van jongeren. Het is immers de bedoeling om aan deze kortfilm een lessenpakket te koppelen. Er zijn hierover reeds gesprekken aan de gang met diverse scholengroepen in Hoogstraten. Men streeft ernaar om met dit lessenpakket ook de rest van Vlaanderen te bereiken. Verder zal de kortfilm worden ingezonden naar diverse nationale en internationale kortfilmfestivals, ook om op die manier de nodige aandacht voor dit onderwerp te krijgen.

“De filmopnames met Adil en Bilall hebben heel wat teweeg gebracht in Hoogstraten”, zegt burgemeester Tinne Rombouts van Hoogstraten. “Vele jongeren hebben dit weekend een ongelooflijke ervaring mogen beleven en hebben vol zelfvertrouwen het beste van zichzelf gegeven. Het gaat om het versterken en begeleiden van jongeren en daar willen we als stad graag onze schouders onder zetten.”  Het filmproject sluit goed aan bij het beleid van de stad om jongeren en tieners optimaal te begeleiden in het volwassen worden. Daarom heeft de stad Hoogstraten bijvoorbeeld ook gezorgd voor een vestiging in Hoogstraten van het JAC (Jeugd Advies Centrum) en een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG).  

De première van ‘#’ zal plaatsvinden in Hoogstraten. Het stadsbestuur is ervan overtuigd dat de film een voltreffer wordt. Als officiële releasedatum wordt gedacht aan Pasen 2017.