AWV vernieuwt E19 tussen Loenhout en Brecht richting Nederland

Van 19 oktober tot 26 november 2018

Tijdens weekends sterke hinder verwacht ter hoogte van werken

Vanaf vrijdag 19 oktober start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met het tweede luik van het driedelige renovatieproject op de E19 ten noorden van Antwerpen. Dan wordt tussen Brecht en Loenhout het wegdek van de E19 grondig vernieuwd in de richting van Nederland. De werken duren wellicht tot 26 november (onder voorbehoud van gunstige weersomstandigheden). Op weekdagen blijven er steeds twee versmalde rijstroken open in beide richtingen. ’s Nachts en tijdens weekends moet het verkeer richting Nederland meestal over één rijstrook. Op weekenddagen kan dit tot sterke verkeershinder leiden ter hoogte van de werfzone. AWV raadt weggebruikers dan ook aan om voor hun vertrek de verkeersinformatie op de radio en de website van het Vlaams Verkeerscentrum te raadplegen.  

Nieuw wegdek tussen Brecht en Loenhout

Over een afstand van 5,5 km, vanaf het op- en afrittencomplex Brecht (nr. 3) tot net voorbij het complex van Loenhout (nr. 2), wordt het wegdek vernieuwd in de richting van Nederland. Op de linker- en rechterrijstrook worden de toplaag en een onderlaag vernieuwd. Op de pechstrook is enkel de toplaag asfalt aan vernieuwing toe. Daarnaast zal AWV ook de metalen vangrails op de middenberm vervangen door betonnen veiligheidsconstructies. De werken zullen ruim een maand in beslag nemen, tot 26 november. Vanaf maandagnacht 15 oktober kunnen er 's nachts al enkele voorbereidende werken plaatsvinden (bv. plaatsen van borden of aanbrengen tijdelijke wegmarkeringen) waarbij maximaal 1 rijstrook wordt ingenomen.  

Meeste hinder tijdens de weekends

In de richting van Antwerpen beschikt het verkeer tijdens de volledige periode van de werken over twee versmalde rijstroken. In de richting van Nederland is dat overdag op weekdagen ook zo, maar ’s nachts en tijdens de weekends moet het verkeer er meestal over één rijstrook passeren. Enkel tijdens het plaatsen en het wegnemen van de signalisatie moet het verkeer telkens gedurende één nacht over één rijstrook passeren in beide richtingen.

  • Verkeer richting Antwerpen beschikt steeds over twee versmalde rijstroken(pechstrook en rechterrijstrook).

  • Verkeer richting Nederland beschikt overdag op weekdagen over twee versmalde rijstroken (spookstrook en rijstrook door werfzone). Om dit mogelijk te maken zal er gewerkt worden met tijdelijke doorsteken in de middenberm die het verkeer naar de andere zijde van de snelweg leiden.

  • ’s Nachts (21u-06u) en tijdens de weekends beschikt het verkeer richting Nederland steeds over één rijstrook (de spookstrook). AWV en de aannemer engageren zich echter om ook ’s nachts en tijdens de weekends in de mate van het mogelijke twee rijstroken richting Nederland open te houden. Tijdens sommige nachten en weekends zullen er dus twee rijstroken beschikbaar zijn.

  • Tijdens de ‘herfstvakantie-weekends’ (26-29/10 en  2-5/11) wordt er om de hinder te beperken niet gewerkt en beschikt het verkeer in beide richtingen over twee rijstroken.

  • Richting Antwerpen zijn alle op- en afritten steeds beschikbaar.

  • Richting Nederland zal de afrit Brecht altijd open zijn. De oprit Brecht en de afrit Loenhout zijn overdag beschikbaar, maar ’s nachts en tijdens de weekends dicht. Verkeer voor de oprit Brecht volgt een omleiding via de Veldstraat en de Hoogstraatseweg (N144) naar de oprit van Loenhout. Verkeer voor de afrit Loenhout verlaat de snelweg al in Brecht en volgt dezelfde omleiding naar Loenhout.
    De oprit Loenhout zal vrijwel steeds open zijn, op één dag na (omleiding die dag via de N144 richting Loenhout, de Meerseweg/Terbeeksestraat richting Meer en via de N146 naar oprit Meer (nr. 1).

Meer info

De meest actuele info is steeds beschikbaar via de website www.wegenenverkeer.be/brecht.