Beslissingen Overlegcomité - 19 juli 2021

Het Overlegcomité kwam gisteren samen om de huidige situatie rond het coronavirus te bespreken. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste beslissingen:

  • Het Overlegcomité houdt het bestaande Zomerplan aan, maar brengt enkel wijzigingen aan omdat de besmettelijkere deltavariant nu ook in ons land dominant is.  
  • Er komt een nieuwe procedure voor wie uit EU- of Schengenlanden arriveert waar gevaarlijke virusvarianten circuleren. Reizigers zullen een PCR-test moeten afleggen op dag één en dag zeven na hun terugkeer. Daar komt ook een quarantaine bij, tenzij de persoon in kwestie 72 uur voor aankomst al een PCR-test onderging. Wie positief test, moet 10 dagen in isolatie.
  • De controles op het Passenger Locator Form (PLF) en het coronacertificaat worden opgevoerd, vooral in luchthavens en internationale treinstations.
  • Het belang van mondmaskers, een veilige afstand en ventilatie wordt benadrukt. Niet alleen in eigen land, maar ook als je op reis bent.
  • Het Overlegcomité beveelt organisatoren van jeugdkampen aan om voor vertrek maximaal in te zetten op algemene pre-testing van begeleiders en deelnemende jongeren, om op die manier te voorkomen dat besmette personen mee op kamp vertrekken.
  • Vanaf 13 augustus kan het Covid Safe Ticket (CST) worden ingezet voor buitenevenementen vanaf 1.500 personen. Zo een certificaat moet vermelden of je gevaccineerd bent, recent (48 uur) een negatieve coronatest hebt afgelegd of de ziekte hebt doorgemaakt en dus antilichamen hebt.  Vanaf 1 september kan dit ticket ook worden ingezet voor binnenevenementen. Een Covid Safe Ticket is niet verplicht: de organisator kan er ook voor kiezen om het gewone protocol te volgen, met mondmaskers en 1,5 meter afstand tussen de toeschouwers.

Extra informatie vind je op www.info-coronavirus.be/nl/.