Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten

Hieronder vind je een overzicht van de beslissingen van het laatste Overlegcomité op 6 januari 2022. Extra informatie vind je op www.info-coronavirus.be/nl/

Beslissingen Overlegcomité

Op 6 januari kwam het Overlegcomité samen om de epidemiologische situatie in ons land te bekijken. De nieuwe Omikronvariant blijft oprukken en zal midden januari voor nieuwe besmettingsrecords zorgen. Daarom worden de geldende maatregelen verdergezet. Hieronder vind je een overzicht van de maatregelen die momenteel gelden. 

1. Verbod op evenementen en activiteiten binnen

 • Alle massa-evenementen binnen worden verboden. Dat geldt ook voor kerstmarken, winterdorpen, culturele en andere voorstellingen en congressen die binnen worden georganiseerd. 
 • Ook de binnenruimtes van culturele, feestelijke en de recreatieve sector worden gesloten. Er zijn wel enkele uitzonderingen van toepassing (zoals bibliotheken, musea, feesten en recepties voor huwelijken en begrafenissen en wellnesscentra). 
 • Bioscopen, bowlingzalen en andere recreatieve indoorparken moeten sluiten. 
 • De sportieve sector, inclusief fitness en zwembaden, blijft geopend. Recreatieve onderdelen van zwembaden en subtropische zwembaden moeten sluiten, net als binnenruimtes van pretparken en dierentuinen. 
 • Sportkampen kunnen enkel plaatsvinden zonder overnachtingen. 

2. Strengere regels voor evenementen buiten

 • Er wordt een verbod op het gebruik van tenten en andere overdekte ruimtes ingesteld. 
 • Er mag maximaal 1 bezoeker per vierkante meter aanwezig zijn.
 • Vanaf 100 bezoekers moet er een eenrichtingscirculatieplan met gescheiden in- en uitgangen worden ingesteld. 

3. Sportwedstrijden

Professionele en niet-professionele sportwedstrijden kunnen enkel doorgaan zonder publiek, zowel binnen als buiten. 

4. Winkelen

Winkelen is toegelaten met maximaal 2 personen. Er moet steeds een afstand van 1,5 meter voorzien worden tussen winkelende gezelschappen. 

5. Telewerk

Telewerk blijft verplicht met maximaal één terugkeermoment per week. 

6. Onderwijs

De scholen gaan op 10 januari terug open voor volledig contactonderwijs. Hierbij moeten de volgende preventieve maatregelen gerespecteerd worden:

 • Permanent inzetten op ventilatie.
 • Mondmaskerplicht vanaf 6 jaar blijft gelden.
 • Respect voor de test- en quarantaineregels. Zo zullen klassen gesloten worden gesloten vanaf 4 besmettingen (kinderen met symptomen).
 • Het mengen van klasgroepen in gemeenschappelijke binnenruimtes (studie, refter, …) wordt maximaal vermeden.
 • Eéndaagse uitstappen zijn toegelaten conform de geldende regels in de samenleving.
 • Activiteiten met overnachting blijven verboden.

Er wordt een oproep gedaan aan ouders om kinderen zoveel mogelijk te zelftesten.

7. Brede mondmaskerplicht

Er komt een brede mondmaskerplicht, die wordt uitgebreid naar jongere leeftijdsgroepen. Kinderen vanaf 6 jaar dienen een mondmasker te dragen op school en in andere openbare plaatsen (winkels, openbaar vervoer, etc.). 

Het mondmasker dient verplicht te worden gedragen in de volgende situaties:

 • in de besloten ruimtes van het openbaar vervoer en het georganiseerd collectief vervoer
 • bij de medische en niet-medische contactberoepen
 • in zorginstellingen
 • in inrichtingen en plaatsen waar horeca-activiteiten worden uitgeoefend
 • bij evenementen, zowel indoor als outdoor en ongeacht de grootte van het evenement
 • in winkels en winkelcentra
 • in publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, overheidsbesturen
 • in publieke gebouwen en gerechtsgebouwen
 • in bibliotheken, spelotheken en mediatheken
 • in publiek toegankelijke ruimtes van de inrichtingen behorende tot de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector
 • in fitnesscentra
 • in gebouwen voor de erediensten.

Het mondmasker mag enkel occasioneel worden afgezet om zittend te eten en te drinken, en wanneer het dragen ervan onmogelijk is omwille van de aard van de activiteit, bijvoorbeeld tijdens het sporten.

8. Private bijeenkomsten

Privéfeesten binnen worden verboden, met uitzondering van huwelijksfeesten en begrafenissen (zoals een koffietafel). Die twee laatste dienen met een Covid Safe Ticket georganiseerd te worden vanaf 50 personen binnen en 100 personen buiten. Werk je met een professionele cateraar, dan zal je de regels van de horeca moeten volgen. 

9. Horeca

Het aantal personen per tafel wordt beperkt tot 6, waarbij een huishouden een tafel mag delen. Enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan. De openingsuren worden beperkt van 05.00 tot 23.00 uur. Ook standjes op kerstmarkten dienen deze regels te volgen. 

Je dient nog steeds een coronapas op zak te hebben en bij verplaatsingen binnen dien je een mondmasker op te zetten. 

10. Discotheken en dancings

Discotheken en dancings dienen te sluiten. 

11. Nachtwinkels

Ook de nachtwinkels dienen om 23.00 te sluiten. 

12. CovidSafeticket+

Het CovidSafeticket is een bewijs van volledige vaccinatie, van een recente negatieve PCR-test of van een herstelcertificaat. Het ticket geeft toegang geeft tot bijvoorbeeld evenementen en de horeca.

Het Overlegcomité beslist dat op plaatsen en evenementen waar het CovidSafeticket van toepassing is, ook het mondmasker verplicht wordt. Dus CovidSafeticket + mondmasker.

Het CovidSafeticket + mondmasker wordt verplicht voor horeca (incl. privé-bijeenkomsten die er plaatsvinden), maar ook voor schouwburgen, concertzalen, musichalls, cabarets en andere accommodaties voor podiumkunst, culturele centra en multifunctionele zalen voor culturele activiteiten, indoor circus, cinema’s, musea en (indoor) pret- en themaparken wanneer deze open zijn.

Test-, quarantaine- en isolatiemaatregelen

De exponentiële stijging van de Omikronvariant zorgt ervoor dat we ons test-, quarantaine- en isolatiebeleid moeten aanpassen. Hieronder vind je een overzicht van wat je moet doen als je een hoogrisicocontact hebt gehad of symptomen hebt, afhankelijk van jouw situatie.

1. Testen

 • Herhaaldelijk testen op de werkvloer wordt stopgezet. 
 • Asymptomatische hoogrisicocontacten worden niet meer getest. Symptomatische hoogrisicocontacten worden volgens de huidige regels getest. 
 • Inkomende reizigers blijven getest. 
 • Vertrekkende reizigers krijgen de kans om zich te laten testen, afhankelijk van het land van bestemming. 

2. Quarantaine (preventieve afzondering)

 • Volledig gevaccineerde hoogrisicocontacten moeten niet in quarantaine, maar dienen strikte preventieve maatregelen te nemen (mondmasker, steeds voldoende afstand, vermijden van contact met kwetsbare personen,...). 
 • Deel gevaccineerde hoogrisicocontacten moeten 7 dagen in quarantaine gaan. Vanaf dag 4 kan de quarantaine verlaten worden mits een dagelijkse negatieve zelftest tot dag 7 en mits strikte toepassing van preventieve maatregelen. 
 • Niet-gevaccineerde hoog risicocontacten dienen 10 dagen in quarantaine te gaan; vanaf dag 7 kan de quarantaine verlaten worden mits dagelijkse negatieve zelftesten, en mits strikte toepassing van preventieve maatregelen. 
 • Kinderen tussen 5 en 11 jaar krijgen de status van de volwassen persoon of personen waarbij het kind op dat ogenblik verblijft en moet dus dezelfde quarantainemaatregelen volgen als de volwassene(n). 

3. Isolatie (na positieve test)

 • Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen volledig gevaccineerde, deels gevaccineerde en niet gevaccineerde personen. 
 • Voor asymptomatische personen en personen met milde klachten wordt de duur van de isolatie verkort tot 7 dagen (mits 3 dagen koortsvrij te zijn en klinische verbetering van de klachten), met nadien nog 3 dagen het nemen van extra beschermende maatregelen zoals het beperken van het aantal contacten tot de strikt noodzakelijke, waarbij er continu een masker moet gedragen worden (bij voorkeur een FFP2 masker) in een binnenruimte.

Wat met buitenlands reizen?

Wil je naar het buitenland op reis, maar ben je niet zeker welke maatregelen op jou van toepassing zijn? Alles hangt af van je land van bestemming en in welke mate je gevaccineerd bent. Hieronder vind je een overzicht van alle nodige informatie. Voor meer informatie kan je ook surfen naar www.info-coronavirus.be en www.diplomatie.belgium.be.

Vanaf 1 juli werkt de EU eveneens met een coronacertificaat. Het 'EU digitaal COVID-certificaat' geeft aan of je (volledig) gevaccineerd bent tegen corona, een negatieve coronatest hebt afgelegd of recent besmet bent geweest met het virus. Op deze manier wordt reizen binnen de EU een pak gemakkelijker. Surf voor meer informatie naar www.laatjevaccineren.be/vaccinatiecertificaat-covid-19. 

Het overlegcomité heeft enkele belangrijke stappen gezet op vlak van buitenlands reizen deze zomer. Wie over een geldig coronacertificaat beschikt, kan binnen de lidstaten van de EU vrij rondreizen. Let wel op: je moet steeds de geldende coronamaatregelen in het land van bestemming volgen. Breng dus zeker een bezoekje aan https://diplomatie.belgium.be/nl om op de hoogte te zijn van de lokale coronamaatregelen.

Het EU-coronacertificaat is vanaf 1 juli beschikbaar. Je certificaat bewijst dat je ofwel gevaccineerd bent tegen corona, negatief getest hebt op het virus of van corona hersteld bent.

Ook bij terugkeer uit het buitenland naar België is het belangrijk om als Belgisch inwoner een aantal richtlijnen te volgen, afhankelijk van de kleuraanduiding van je bestemming. Zo blijft het verplicht om een Passenger Location Form in te vullen wanneer je terugkeert van een buitenlandse reis. Voor professionele reizen wordt vanaf 1 juli ook met het PLF gewerkt (en niet meer met het BTA).

 • Kom je uit een groene of oranje zone? Dan ben je niet verplicht om in quarantaine te gaan of je te laten testen. Let er wel op dat de status van je bestemmingsland kan wijzigen terwijl je op reis bent. Je dient je dan te schikken naar de kleurcode die je bestemming heeft op het moment dat je terugkeert naar België.
 • Kom je uit een rode zone? Dan gelden volgende richtlijnen:
  • Als je beschikt over een digitaal coronacertificaat met volledige vaccinatie (van meer dan 2 weken oud), recente negatieve PCR-test (minder dan 72 uur oud) of herstelcertificaat hoeft niet in quarantaine.
  • Als je je bij aankomst meteen laat testen op dag 1 of dag 2, dan moet je niet in quarantaine. Voor personen vanaf 12 jaar wordt een negatieve PCR-test gevraagd. Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld.
 • Kom je terug uit een zone met heel hoog risico? Het gaat hier over zones waar zorgwekkende virusvarianten voorkomen die we buiten Europa willen houden.
  • Je dient verplicht 10 dagen in quarantaine te gaan en je te laten testen op dagen 1 en 7 van de quarantaine. 
  • Deze verplichting geldt ook wanneer je volledig gevaccineerd bent of voor vertrek een negatieve test hebt afgelegd. 

Ben je geen inwoner van België? Dan gelden volgende richtlijnen:

 • Aankomst vanuit een groene of oranje zone: geen verplichting tot quarantaine of PCR-tests. 
 • Aankomst vanuit een rode zone: als je beschikt over een digitaal coronacertificaat met volledig vaccinatie (van meer dan 2 weken oud), recente negatieve PCR-test (minder dan 72 uur oud) of herstelcertificaat hoeft niet in quarantaine.
 • Als je van buiten de EU komt, dan moet je meer dan 2 weken volledig gevaccineerd zijn met een door Europa erkend vaccin. Je moet ook een PCR-test afleggen op de dag van aankomst. Als de test negatief is, moet je niet in quarantaine. 
 • Kom je uit een zone met heel hoog risico op zorgwekkende virusvarianten, dan gelden volgende richtlijnen:
  • Er geldt een inreisverbod voor niet-inwoners die zich in de twee voorgaande weken in een zeer hoge risicozone bevonden. 
  • Er is een uitzondering op het inreisverbod voor essentiële reizen (vervoerspersoneel en diplomaten). Je moet dan wel 10 dagen in quarantaine en een PCR-test afleggen op dagen 1 en 7 van de quarantaine. De quarantaine mag enkel worden onderbroken voor de essentiële redenen.