Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten

Vandaag stonden de lagere schoolleerlingen van VBS Spijker in Hoogstraten en VBS Scharrel in Minderhout in de startblokken voor Bike2School. Dit project wil 40% meer duurzame schoolverplaatsingen in 14 Kempense gemeenten realiseren, met een jaarlijkse CO2-reductie van 972 ton. In totaal wil Bike2School 14.000 lagere schoolkinderen op de fiets krijgen. 84 lagere scholen doen mee vanaf schooljaar 2021-2022 en uiteraard doet Hoogstraten ook mee!

Het fietsbeleid staat hoog op de agenda in stad Hoogstraten. Bike2School vormt dan ook een perfecte aanvulling op het lokaal beleid rond verkeersveilige schoolomgevingen: het project School-straten. Daarmee wordt gestreefd naar meer en betere bewegingsvrijheid voor kinderen in de schoolomgeving. Tegelijk is het de bedoeling dat de CO2-uitstoot en fijn stof door schoolverkeer verminderen. In een schoolomgeving waar kinderen ruimte krijgen, zullen kinderen en ouders sneller de fiets of step nemen.

Bike2School, want echte Hoogstraatse helden fietsen/steppen/stappen naar school

Bike2School stimuleert lagere schoolkinderen om met de fiets maar ook te voet, op skateboard, step,… naar school te gaan. Kortom, duurzame verplaatsingen. Telkens ze dit doen, kan dit door een scanner aan de muur op school volledig geautomatiseerd geregistreerd worden. Ze worden beloond met virtuele munten (bucks). Met de verzamelde bucks kunnen de leerlingen sparen voor een ticketje van de Mosten of een Hoogstraatse cadeaubon waarmee ze bij lokale handelaars terecht kunnen. Of ze kunnen ermee terecht bij initiatieven in andere gemeenten, zoals een trampolinepark. Het project wil alle duurzame schoolverplaatsingen belonen, wat betekent dat kinderen ook te voet of bijvoorbeeld met de step naar school komen.

Bike2School in Hoogstraten

Hoogstraten is een Kindvriendelijke Gemeente en het streven naar een kindvriendelijke mobiliteit is daar een belangrijk onderdeel van. Zo trekken we voluit de kaart van School-straten om de schoolomgevingen veiliger, kindvriendelijker en beter zichtbaar te maken. Maar het volstaat niet om in te zetten op enkel harde infrastructurele maatregelen om kinderen en ouders ook te overtuigen om de auto thuis te laten bij het woon-schoolverkeer. We moeten ook inzetten op educatie, zoals met onze fietsexamenroute, en positieve attitudeveranderingen: duurzame verplaatsingen naar school zijn immers gezond én goed voor het klimaat.

IOK coördineert het streekproject Kempen2030 waar 29 Kempense lokale besturen, waaronder Hoogstraten, 40% minder CO2 willen uitstoten tegen 2030. Mobiliteit staat in voor meer dan 20% van de totale CO2-uitstoot. Daarom willen we kinderen en jongeren stimuleren om een ander vervoersmiddel dan de auto te kiezen, zowel nu als later. Want de mobiliteit van morgen start nu. Het is tijd om stil te staan bij alternatieve vervoersmiddelen dan de auto. Het is tijd om samen te werken aan een betere, milieuvriendelijke toekomst.

Bike2School wordt gerealiseerd met financiële steun van EFRO Vlaanderen GTI Kempen, Vlaanderen en de provincie Antwerpen. Het kadert binnen het engagement van de 29 Kempense gemeenten om hun CO2-uitstoot te verminderen met 40% tegen 2030. Meer informatie hierop vind je op www.kempen2030.be.