De Meerpaal-Kiekeboe wordt omgevormd tot een duurzaam gebouw

Gepubliceerd op  maandag 1 jul 2024 om 13:58 uur
Het dak van basisschool De Meerpaal-Kiekeboe in Meer wordt gerenoveerd. De bestaande dakdichting in pvc is verouderd. Zowel op het gebouw van de kleuterschool als van de lagere school wordt isolatie gelegd en wordt een nieuwe dakdichting aangebracht. Bovendien worden er zonnepanelen gelegd.

Het klimaatneutraal maken van het gemeentelijk patrimonium is een grote uitdaging. Stad Hoogstraten gaat daarom deze zomervakantie heel wat investeringen uitvoeren aan de gemeentescholen De Meerpaal en Kiekeboe. Deze investeringen vloeien eveneens voort uit de strategische aanpak van het vastgoedplan dat op de gemeenteraad van maart is goedgekeurd.

Na deze werken voldoet de isolatiewaarde aan de toekomstig norm. Als dakdichting is er expliciet gekozen voor witte in plaats van zwarte roofing. Dit zal de oververhitting deels tegengaan en zorgt voor een hoger rendement voor de zonnepanelen. Na de dakwerken zal er een grote PV-installatie (zonnepanelen) van 80kVA op het dak voorzien worden. In totaal zullen er 330 zonnepanelen gelegd worden, goed voor een opbrengst van 117.620 kWh per jaar. Een groot gedeelte van de opgewekte energie zal gedeeld worden met andere gemeentelijke gebouwen waardoor de terugverdientijd ingeschat wordt op een kleine 5 jaar.

Ook worden er nog verouderde gebouwtechnieken aangepakt. Zo zal de 30 jarige luchtgroep die instaat voor de verwarming van de sporthal vernieuwd worden. De nieuwe luchtgroep zal voorzien worden van warmtewiel. Hierdoor zal meer dan 60% van warmte gerecupereerd worden. Dit was met de huidige installatie niet mogelijk en zal een aanzienlijke besparing in stookkosten met zich meebrengen.

Tot slot zullen de HVAC-sturing en de pompen van de stookplaats van Kiekeboe vernieuwd worden. Hierbij zal de regeling efficiënter en vanop afstand kunnen ingesteld en opgevolgd worden, waardoor we een besparing van 10% op de stookkosten verwachten.

Naar top