Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten

Op zaterdag 26 november werd de museumtuin ‘Den Ouden Koolhof’, een project van Stedelijk Museum Hoogstraten, bekroond met de provinciale erfgoedprijs. Uit 11 inzendingen ging ‘Den Ouden Koolhof’ met de eerste prijs lopen. Met de erfgoedprijs zet de provincie Antwerpen het rijke Antwerpse onroerend erfgoed in de kijker.

De museumtuin kwam tot stand door wetenschappelijk onderzoek van het Stedelijk Museum Hoogstraten. Ze onderzochten hoe de begijnen in het Hoogstraatse begijnhof in de 16e eeuw hun moestuin onderhielden. In samenwerking met Velt (de Vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren) werd een groep enthousiaste en trouwe vrijwilligers samengesteld. Deze vrijwilligers onderhouden wekelijks de prachtige tuin.

“Den Ouden Koolhof is een oase van rust en een ontmoetingsplek voor iedereen”, licht schepen van Cultuur Arnold Wittenberg toe. “Bezoekers kunnen er bijleren over moestuinen uit de 16e eeuw  en kunnen er genieten van een gezellige rustplaats vol kleurrijke bloemen in hartje Hoogstraten. Bovendien hebben de geteelde groenten en fruit uit de moestuin een sociale impact op Hoogstraten. Een deel van de oogst wordt geschonken aan welzijnsschakel en voedselbank ’t Ver-zet-je in Hoogstraten. Een historische knipoog naar de barmhartigheid van de begijnen. “

“De museumtuin is een project met een uniek verhaal”, vult burgemeester Marc Van Aperen aan. “Naast educatie en natuurbehoud gaat de tuin terug naar de essentie van een begijnhof. Dit hebben we enkel kunnen realiseren dankzij de inzet van veel enthousiaste vrijwilligers en partners. De erfgoedprijs is dan ook een zeer mooie bekroning voor hun inzet.”

De jury vond de museumtuin een voorbeeld voor andere Vlaamse begijnhoven. “We appreciëren de durf om de vertrouwde tuin weg te halen en te vervangen door wat er ooit stond. De samenwerking met Velt en het sociale aspect geven dit project een hoge maatschappelijke relevantie.”