Een Vlaams Topstuk in Hoogstraten

Vlaamse Meesters in Situ
Taferelen uit het leven van de Heilige Jozef - KIK-IRPA, Brussel

Op 1 juni start het internationale project ‘Vlaamse Meesters in Situ’. Dit project stelt locaties open waar Vlaamse meesters op hun oorspronkelijke plekken te bewonderen zijn. Ook in Hoogstraten is nog zo’n Topstuk te bezichtigen. ‘Taferelen uit het leven van de Heilige Jozef’ dateert uit de tweede helft van de 15de eeuw en hangt nog steeds de plaats waarvoor het bedoeld was. De Sint-Katharinakerk dus.

‘Taferelen uit het leven van de Heilige Jozef’ werd speciaal voor dit project voorzien met interactieve belevingselementen. Zo staat er vanaf 1 juni een extra infopaneel in vier talen, een touchscreen met audioverhaal en een filmfragment.

2 juni: gratis rondleiding in Sint-Katharinakerk

Om de start van dit grootse project te vieren, leidt een vakkundige stadsgids je rond in de Sint-Katharinakerk op zondag 2 juni om 14.30 uur. De rondleiding focust zich extra op dit meesterlijke kunstwerk. Inschrijven doe je bij Toerisme Hoogstraten en is gratis.

7 juni: gratis lezing door Leen Huet

Op vrijdag 7 juni om 20 uur geeft de bekende auteur Leen Huet een lezing over het schilderij ‘Het leven van Sint-Jozef’. Het is een merkwaardig schilderij uit de tweede helft van de vijftiende eeuw met taferelen uit het leven van Sint-Jozef. Het paneel staat op de topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap. Het werk is niet het meest opvallende kunstwerk in de Sint-Katharinakerk, maar wie het rustig bekijkt, ontdekt de charme. De iconografie is zeldzaam. In de vijftiende en zestiende eeuw beeldden kunstenaars Jozef vooral uit als de echtgenoot van Maria. Dit schilderij is echter volledig aan hem gewijd.

Organisatie: Vzw Erfgoed Hoogstraten en de stad Hoogstraten met ondersteuning van het Vlaams Fonds voor de Letteren, Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen.

Meesterlijk fietsen

Speciaal voor de gelegenheid ontwikkelde Toerisme Provincie Antwerpen een 'meesterlijke fietslus' via Hoogstraten, Turnhout en Oud-Turnhout, waarbij je maar liefst drie Vlaamse Meesters ontdekt. In de Kempen zijn er drie lussen die je langs 7 Vlaamse Meesters leiden. Stuk voor stuk verborgen parels.

De Sint-Katharinakerk is – behalve maandag – elke dag open tussen 13 en 17 uur. De toegang is gratis.
Vlaamse Meesters in Situ loopt nog tot en met zondag 29 september.