Eerste Hoogstraatse hondenlosloopweide is een feit

Trouwe viervoeters en hun baasje zijn welkom in de Tinnenpotstraat

Het stadsbestuur van Hoogstraten heeft vandaag samen met de dorpsraad van Hoogstraten en hun trouwe viervoeters de eerste hondenlosloopweide van Hoogstraten – weliswaar als proefproject – geopend. De omheinde weide in de Tinnenpotstraat is voor iedereen toegankelijk, uiteraard mits het naleven van afspraken. Het proefproject wordt na zes maanden geëvalueerd. In het voorjaar van 2020 wordt een tweede, grotere hondenlosloopweide aangelegd.

De dorpsraad en verschillende inwoners van Hoogstraten zijn al een hele tijd vragende partij voor een hondenlosloopzone in de kern van de stad. Het huidige stadsbestuur zocht al langer een geschikte plek om honden los te laten lopen. De keuze is gevallen op de Tinnenpotstraat. Hier kunnen honden terecht in een afgebakend terrein, waar ze – onder toezicht van hun baasjes – vrij mogen rondlopen.“

Een hondenlosloopweide in het stadscentrum is ideaal,” benadrukt schepen van dierenwelzijn Katrien Brosens, “want het is net in de kernen dat honden extra nood hebben aan ruimte. Met zo’n weide bieden we hen de mogelijkheid om zich opnieuw even vrij te voelen. De hondenlosloopweide vergroot bovendien het sociale contact en brengen zo niet alleen dieren, maar ook mensen dichter bij elkaar.”

“Bovendien zal er in de lente een tweede grotere hondenlosloopweide aangelegd worden nabij het centrum van Hoogstraten”, vult schepen Katrien Brosens aan. “Samen met onder andere Natuurpunt Markvallei wordt onderzocht of er elders op het grondgebied nog mogelijkheden zijn om dergelijke hondenweides in te richten. Want, zo zegt schepen Katrien Brosens, “ook op andere plekken in onze stad willen we inzetten op het welzijn van onze Hoogstraatse honden.”

“Belangrijk is wel dat je in acht houdt dat een hondenweide geen hondentoilet is”, benadrukt schepen van milieu Michel Jansen. “Iedereen woont graag in een propere buurt. Ook het stadsbestuur van Hoogstraten is begaan met de zwerfvuil- en afvalproblematiek in de stad. Hondenpoep moet in een zakje en nadien in een vuilnisbak weggegooid worden. Het is niet de bedoeling dat het blijft rondslingeren”, benadrukt schepen van milieu Michel Jansen.

Alle honden zijn welkom op de hondenlosloopweide in de Tinnenpotstraat. Maar, baasjes, houden jullie je – samen met je viervoeter – aan de afspraken die vermeld staan op het bord aan de ingang? Een evaluatie van dit proefproject volgt na zes maanden. De buurtbewoners en het stadsbestuur zijn je hartelijk dankbaar. En dan nu: ravotten maar!