EXOTICA: nieuwe tentoonstelling in Stedelijk Museum

Veroniek Van Samang en Benjamin Demeyere

In het Stedelijk Museum loopt van woensdag 11 januari 2017 tot en met zondag 26 maart 2017 de tentoonstelling Exotica van Veroniek Van Samang en Benjamin Demeyere.
Veroniek Van Samang maakte een reflectie over haar werk: het vinden van een balans.

Vele werken blijven wankelen voor een lange tijd en geen één zegt me dat het klaar is. Ik blijf ze maar overschilderen. Soms is het beter om de werken gewoon te laten rusten voor een periode. Ik werk vaak aan vijftig werken tegelijk. Ben ik even uitgekeken op één materiaal, dan begin ik met een ander. Ik werk met olieverf op doek of hout en met keramiek. Verder maak ik installaties, assemblages, performances, handwerk en kleding. Het kan frustrerend zijn als er op een jaar tijd geen enkel werk voltooid is. Mijn dagen zijn steeds te kort en mijn handen kunnen mijn hoofd niet volgen.

In het algemeen komt mijn inspiratie van alles rondom mij. Ik uit mijn frustraties en verlangens en toon de dingen waar ik mee bezig ben in het dagelijkse leven. Mijn visie tegenover de maatschappij en over hoe ons systeem vooral niet werkt, kunnen hier en daar wel eens de kop op steken.
Terugkeren naar de basiswaarden. Op zoek naar puurheid. Primitieve motieven kunnen me erg aantrekken. Vaak probeer ik ze mezelf meester te maken, maar word ik er zo onrustig van dat ik het weer deels overschilder. Hierna herbegin ik weer op een nieuwe laag. Het is een proces van opbouwen en vernietigen tot er een bepaald rustpunt in de chaos ontstaat. Dit kan lang duren. Wanneer er een mysterieuze communicatie ontstaat tussen de verschillende lagen, begint het schilderij tot me te spreken.

Het creëren van die lagen heeft alles te maken met emoties. Ben ik rustig, kan ik met veel precisie een repetitief patroon schilderen, voel ik me gejaagd kan ik alles overschilderen met grote vlakken. Het schilderij is een registratie van die verschillende staten van zijn. Er dient een evenwicht te komen, als dat er niet is, is het werk niet af.
Ik probeer me te focussen op de kleine dingen in het leven. Het in contact staan met je omgeving. Voel de zon op je gezicht en de grond onder je voeten. De kringlopen van het leven en respect voor moeder aarde zijn belangrijk voor mij. De constant draaiende molen waar je altijd maar in wordt gedwongen, probeer ik op verschillende manieren te doorprikken. Ik volg een woelig pad opzoek naar het ongrijpbare. Ik heb het erg moeilijk om tot rust te komen in deze maatschappij en verlang wel eens naar een andere wereld.

Deze tentoonstelling is een samenwerking met Benjamin Demeyere, die niet van teksten houdt. Voor mij een hele eer om met hem samen te werken!

Het Stedelijk Museum Hoogstraten is geopend van woensdag tot en met zondag, telkens van 14u tot 17u. Meer info: museum@hoogstraten.be of 03/340 19 80.