Expo Maurits Bilcke (1913-1993)

Kunstenaar, dichter, kunstcriticus

Maurits Bilcke is een kunstenaar van eigen bodem. In 1913 werd hij geboren in Hoogstraten in een kunstminnend gezin. Dankzij zijn bezoeken aan Victor Servranckx (1897-1965), de bekende abstracte kunstenaar en pionier van de avant-gardekunst in België, ontwikkelde Maurits al op jonge leeftijd een passie voor moderne kunst.

Maurits is voornamelijk gekend dankzij zijn linosnedes. De interesse hiervoor kreeg hij van zijn zus, Angèle. Zij gaf hem het boek ‘De Vlaamse houtsnede’ dat hem inspireerde om de rest van zijn leven lino’s te maken. Naast zijn grafisch werk was Maurits ook een begenadigd dichter. Als culturele duizendpoot was hij o.a. actief als redactiesecretaris bij de Belgische Radio en Televisie (BRT), waar hij meewerkte aan verschillende radioprogramma’s. Hij publiceerde wekelijkse kronieken in de krant en was hoofdredacteur van het radio- en televisieblad Radio- en Televisieweek. Verder publiceerde Bilcke nog allerlei boeken en gedichtenbundels. Hij organiseerde ook tentoonstellingen en gaf verschillende lezingen.

Je kan zijn fantastische lino’s en prachtige gedichten bekijken in het Stedelijk Museum Hoogstraten van 30 maart tot en met 23 juni onder de naam ‘Maurits Bilcke (1913-1993)’. In deze overzichtstentoonstelling tonen wij je een greep uit het leven en werk van Maurits Bilcke, waarin je de evolutie binnen de moderne kunst en zijn zoektocht naar het abstracte kan zien ontkiemen en groeien.

Erfgoeddag

Als je de werking van de druktechniek zelf eens van dichtbij wil beleven kan je op Erfgoeddag op zondag 28 april 2019 tussen 10:00 uur en 17:00 uur naar het Stedelijk Museum Hoogstraten komen. Willy Van Nyen en Jef Verdonck van de Kunstacademie IKO demonstreren het voor je! Ze gaan aan de slag met eigen lino’s, maar ook met enkele originele lino’s van Maurits Bilcke.

Praktisch