Fabrik Elentrik - één jaar later

We gaan door in 2019!

Ongeveer exact één jaar geleden heeft het stadsbestuur van Hoogstraten een oude camper aangekocht om volledig te laten renoveren tot Fabrik Elentrik – destijds gedoopt tot het pop-up energiecafé van de stad Hoogstraten. Vanuit de provincie mocht Hoogstraten een klimaatsubsidie ontvangen, waardoor we het project sneller en beter konden uitwerken. 

De camper werd in 2018 maar liefst 30 jaar en om dat te vieren werden de gaten in het dak gedicht en werd hij omgetoverd tot renovatiemobiel waar stadsbestuur Hoogstraten mee op pad ging in wijken om daar inwoners te informeren over energieverbruik, renovatie, premies en hernieuwbare energie in hun woning.

De camper werd uiteraard klimaatvriendelijk gerenoveerd, met zijn LPG tank en zonnepanelen op het dak voor het energieverbruik van TV scherm, verlichting en koelkast.

Naar aanloop van de opstart van het pop-up energiecafé Fabrik Elentrik werden er in de koude wintermaanden warmtefoto’s van geselecteerde wijken genomen. Deze konden de bewoners komen inkijken op het moment dat er een Fabrik Elentrik avond in hun wijk plaats vond. Huisbezoeker wonen Carolien Ruts informeerde de mensen zodat zij hierdoor een betere kijk kregen op de eventuele pijnpunten van de woning waarin ze wonen.

Op 22 april 2018 mocht Fabrik Elentrik voor het eerst van stal op de opening van het Toeristisch seizoen, waarna op 23 april de officiële opening aan het stadhuis plaatsvond. Op 25 april werd de eerste avond georganiseerd In de Burgemeester Brosensstraat te Hoogstraten. De volgende weken reed Fabrik Elentrik rond door heel Hoogstraten om hier 12 avond pop-upcafé’s te houden. Maar ook werd er ingezet op zonnepanelen en energieverbruik op 7 namiddagen in enkele dorpskernen of op evenementen.

Op een Fabrik Elentrik moment wordt de hele wijk uitgenodigd voor een vrijblijvende babbel over de bouwschil van hun woning, wat bewoners ondernomen hebben of gingen ondernemen en met welke vragen ze verder kampen betreffende hun energieverbuik. Op elke avond komen er adviseurs mee, specialisten in hun vak, gaande van isolatie tot zonnepanelen. En daarbij krijgt iedereen nog eens een lekker drankje, ideaal tijdens de warme zomerperiode.

In 2018 mochten wij maar liefst 215 personen ontvangen op deze momenten en we weten dat er al heel wat werd ondernomen in de woningen. De doorgevoerde verbeteringen zoals (extra) isolatie, zonnepanelen of nieuwe beglazing zorgen voor een CO2 uitstoot vermindering van gemiddeld 38 gezinnen op jaarbasis. Een fantastisch resultaat, maar er is nog veel ruimte voor verbetering.

Daarom gaan we door, in het voorjaar van 2019 komt Fabrik Elentrik mogelijks in jou wijk. U komt toch ook?