Feesten kan ook zonder drank- of drugsmisbruik

Je hoeft niet zat te zijn om zot te doen!

Tijdens de feestdagen wordt er vaker een glaasje gedronken tijdens het tafelen of op feestjes. Denk dan aan het spreekwoord "Geniet, maar drink met mate." Te veel alcohol kan leiden tot ruzie en geweld, ongevallen, hart- en leverziekten, kanker, geheugenproblemen en verslaving. En zorg er ook voor dat u niet moet rijden als u gedronken heeft.

Kinderen en jongeren komen vaak in deze periode voor het eerst in contact met alcohol. Laat kinderen op jonge leeftijd nog niet proeven. U geeft dan het signaal dat alcoholgebruik op hun leeftijd ‘oké’ is. Bovendien is alcohol voor een kind veel schadelijker dan voor een volwassene omdat hun hersenen nog in volle ontwikkeling zijn. Geef uitleg aan uw kind(eren) zodat ze begrijpen waarom volwassenen wel en zij (nog) niet mogen drinken. De leeftijdsgrens van 16 jaar voor alcohol is er niet zomaar gekomen. 

Veel jongeren overschatten ook het gebruik van tabak, alcohol en drugs in hun leeftijdsgroep. Hiermee praten zij soms hun eigen gebruik goed. Een sigaret roken of een pintje drinken op 13 of 14 jaar is niet iets ‘wat alle andere jongeren ook doen’. Integendeel.

Meer info, advies en hulp

De Drankduivel - educatieve theatervoorstelling

Het Klein Seminarie, VITO, ASO Spijker en stadsbestuur Hoogstraten nodigen alle ouders en geïnteresseerden uit op deze voorstelling over drankmisbruik.
Twee mannen onder één dak, dat zou wel eens een leuke bedoening kunnen worden. Maar niets is minder waar. Sinds Swa gescheiden is en het hoederecht heeft over zijn 15-jarige zoon Eric, is het thuis niet echt een pretje meer. De Drankduivel krijgt immers meer en meer grip op Swa’s doen en laten waardoor hij ook van Eric vervreemdt. Met alle gevolgen van dien…
 
‘De Drankduivel’ is geen zwaarwichtig stuk, maar een met gezonde dosis humor gebrachte monoloog met een serieuze ondertoon. Met deze voorstelling wil leraar en acteur Christophe Francken alcoholmisbruik herkenbaar en bespreekbaar maken. Deze problematiek wordt bekeken vanuit het standpunt van de drankzuchtige, maar eveneens vanuit dat van de gezinsleden die ook slachtoffer zijn van de spreekwoordelijke drankduivel. Na de voorstelling is er een korte nabespreking voorzien.
 
Maandag 21 januari 2019 om 19.00u.
Auditorium van het Klein Seminarie, Vrijheid 234 te Hoogstraten
Gratis toegang. We vragen wel om vooraf plaatsen te reserveren.

Inschrijven