Herr Bürgermeister - De geheime dagboeken van Lodewijk Van Nueten (1914-1918)

In het Stedelijk Museum Hoogstraten loopt van zaterdag 4 augustus de tentoonstelling 'Herr Bürgermeister - De geheime dagboeken van Lodewijk Van Nueten (1914-1918)'.

Van molenaarszoon tot burgemeester

Lodewijk Van Nueten wordt geboren op 4 november 1847 in Merksplas. Zijn vader Joannes Franciscus is molenaar en woont met zijn vrouw Anna Van Ael in de windmolen ‘Arbeid Adelt’ aan de Molenzijde. Lodewijk is de oudste in een gezin van 5 kinderen. Na het overlijden van vader Van Nueten in 1861 erven  Anna en de kinderen de molen. Lodewijk neemt de taak van molenaar op zich.

Wanneer hij in 1883 huwt met de Meerlese winkeliersdochter Maria Smits verhuist hij naar de Kerkstraat in Meerle. Daar werkt hij als handelaar in meststoffen. In 1891 haalt men hem in als burgemeester van Meerle. Ook zijn twee broers zijn burgemeesters in dezelfde periode: Victor in Merksplas en Joseph in Zoersel.

De geheime dagboeken

In 2012 worden de oorlogsdagboeken van hun voorvader Lodewijk Van Nueten door de familie Van Nueten geschonken aan het Stedelijk Museum. Nog voor er sprake is van een tentoonstelling worden de dagboeken dag-op-dag via het internet ontsloten in de vorm van een blog. Sinds 2014 kunt u op de website www.meerle14-18.be lezen wat Lodewijk schreef over de oorlogsperiode 1914-1918 en de nasleep ervan. Het dagboek eindigt begin augustus 1920, zes jaar na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.

De dagboeken geven een uniek beeld van het leven in Meerle, een dorp dat gevangen zou geraken tussen de rijksgrens en de dodendraad. We krijgen ook inzicht in het dagelijks leven van onze voorouders in oorlogstijd. Problemen en frustraties van een burgemeester die een grote verantwoordelijkheid voelt voor de bewoners van zijn gemeente. Maar ook als vader krijgt hij het hard te verduren met een zoon in de frontlinies.

De tentoonstelling

Vanaf 4 augustus kan u letterlijk in de dagboeken komen bladeren. Alle dagboeken werden namelijk gedigitaliseerd. Daarnaast maakt u kennis met de familie Van Nueten, met de Duitse bezetter, met smokkelaars en grenswachters. We nemen u mee naar het front met Jozef Van Nueten. We vieren het 25-jarig burgemeestersjubileum van burgemeester Van Nueten. We kijken door zijn ogen naar de vredesstoet in Meerle in 1919. U krijgt een unieke kijk op het leven van een burgemeester en zijn grote en kleine zorgen tijdens de oorlogsperiode en vlak daarna. Kortom zeker de moeite om eens een kijkje te komen nemen. Dit kan u doen tot 23 december 2018.

Meer info:

Stedelijk Museum Hoogstraten | Begijnhof 9 | 03 340 19 80 | museum@hoogstraten.be of via www.hoogstraten.be/museum of www.meerle14-18.be.