Het project ‘Paard en Landschap’ ondersteunt u bij de inrichting van uw paardenhouderij

Paard en landschap

Provincie Antwerpen, de Hooibeekhoeve en de Antwerpse regionale landschappen willen met het nieuwe PDPO-project (programma voor plattelandsontwikkeling)  ‘Paard en Landschap’ paardenhouders een biodivers en landschappelijk waardevol inrichtingsvoorstel op maat aanbieden.

Toename paardenhouderijen

De laatste decennia is het aantal paardeneigenaars in Vlaanderen sterk toegenomen. Land- en tuinbouwgronden worden dan ook vaker gebruikt als recreatieve of professionele paardenhouderij. Omdat er duidelijke richtlijnen voor de inrichting van zulke paardenhouderijen en paardenweides ontbreken, ontstond een wildgroei aan opzichtige houten hekken, witte schrikdraad, mestsilo’s, hoge lichtbakken rondom buitenmaneges en allerhande schuilhokken. Op veel plaatsen wordt verpaarding dan ook terecht gelinkt aan een achteruitgang van het leefmilieu en een verrommeling van het landbouwlandschap. Nochtans kan er, door paardenhouderijen beter in te passen in hun omgeving, grote vooruitgang geboekt worden op vlak van biodiversiteit, bodem- en waterkwaliteit. Hoog tijd dus om paardenhouders te betrekken als belangrijke partner om mee te bouwen aan een mooier landschap.

Landschappelijke inkleding

Tijdens dit project krijgen vijftien hobby- en vijf professionele paardenhouderijen de kans op advies en financiële steun om maatregelen te nemen om het bedrijf landschappelijk in te kleden.

Stel je kandidaat!

Ben je paardenhouder? Leef en werk je graag op een mooi en verzorgd platteland? Kan jouw paardenhouderij nog wat advies en steun gebruiken om het in een groen kleedje te steken? Wil jij dit positieve verhaal mee uitdragen naar collega paardenhouders? Stel je dan kandidaat door een mailtje te sturen naar Leen.Dierckx@provincieantwerpen.be.

Geef kort een beschrijving van je bezigheden in de paardensector. Ben je professioneel paardenhouder of zijn paarden enkel jouw hobby? Motiveer waarom jij de ideale paardenhouder bent die onze ambassadeur kan zijn.  Vermeld tot slot ook jouw contactgegevens (naam, adres, mail, telefoon) zodat we contact kunnen opnemen met jou.  Op het einde van de zomer sluiten we de oproep af en gaan we graag over tot actie!

Fotowedstrijd Paard en Landschap, een fotogenieke combinatie

Om het project bekend te maken bij het brede publiek, wordt een grote fotowedstrijd georganiseerd voor amateurfotografen en paarden-, natuur- en landschapsliefhebbers.

Zij mogen gedurende één jaar de onderwerpen paard en landschap op een creatieve, eigenwijze en/of esthetische wijze in beeld brengen. De mooiste foto’s worden opgenomen in een reizende tentoonstelling. De fotografen zelf kunnen leuke prijzen winnen zoals een overnachting in een paardenvriendelijke bed & breakfast, huifkartochten of tickets voor de internationale kerstjumping in de Nekkerhal te Mechelen.

Leen Dierckx                                                                                   
Tuin- en landschapsarchitect                                                   
leen.dierckx@provincieantwerpen.be