Hoogstraten maakt dementie bespreekbaar

Werelddag dementie

Op 21 september is het werelddag dementie. Omdat Hoogstraten speciale aandacht heeft voor dementie en mensen die zorgen voor de begeleiding van personen met dementie, ondernemen we in de week van 15 tot 21 september allerlei acties. Een dementievriendelijk Hoogstraten, waar het onderwerp bespreekbaar is en waar we taboedoorbrekend kunnen werken, dat is ons doel.

Vrijdag 20 september - dementiemars

Vanuit woonzorgcentrum Stede Akkers maken we samen met de bewoners, personeel, familie, vrijwilligers, scholen, verenigingen, enz. een optocht naar het Hoogstraatse Begijnhof. Iedereen is van harte welkom!

Bij aankomst is er een symbolische ondertekening van het streven naar een dementievriendelijk Hoogstraten. We sluiten af met een receptie, aangeboden door stad Hoogstraten. Tijdens deze receptie zal contactkoor Resonanz optreden, onder medebegeleiding van Veerle Dingenen, die speciaal voor deze aangelegenheid een lied gemaakt heeft op de melodie van ‘Bella Ciao’.

Startpunt: Woonzorgcentrum Stede Akkers, Jaak Aertslaan 2 (bij het onthaal)
Startuur? 14.00 uur

Zondag 15 september - knoop in je zakdoek

Tijdens Hoogstraten in bloemen & groenten delen we geknoopte zakdoeken uit om dementievriendelijk Hoogstraten, de familiegroep (jong)dementie en contactkoor Resonanz in de kijker te zetten.

Van 16 tot 20 september - in woonzorgcentrum Stede Akkers

  • Bewoners en personeel spelden zelfgehaakte vergeet-me-nietjes op.
  • Per afdeling worden tijdens deze week extra zorguren vrijgemaakt, zodat bewoners met dementie extra in de watten gelegd worden.
  • EN-TV. Dit is een interactieve tafel, ontwikkeld voor personen met dementie. De tafel maakt gebruik van spelletjes, video's en muziek die verwijzen naar het verleden. Onze senioren worden op die manier zowel mentaal als motorisch gestimuleerd.
  • Voorlezers van de bibliotheek lezen voor aan personen met dementie.
  • Er wordt een vergeet-me-niet-ontbijt aangeboden op de afdeling.
  • ...

Woensdag 18 september - expo

Benieuwd naar welke hulpmiddelen er bestaan voor mensen met dementie en hun mantelzorgers? Kom een kijkje nemen op woensdag 18 september in lokaal dienstencentrum Stede Akkers. 

Van 10.00 tot 16.00 uur zullen hulpmiddelen tentoongesteld worden en kan je er terecht voor een woordje uitleg.