Hoogstraten stelt film voor over EVapp-vrijwilligersnetwerk

Het Hoogstraats stadsbestuur heeft op het bedrijventerrein De Kluis in Hoogstraten een film voorgesteld over haar EVapp-vrijwilligersnetwerk. Het stadsbestuur gaat aan tafel met de bedrijven van het industrieterrein om te bekijken hoe die kunnen bijdragen aan dit proefproject.

Sinds de start van EVapp (Emergency Volunteer Application) in Hoogstraten hebben al 113 enthousiaste vrijwilligers zich geregistreerd voor dit oproepsysteem. Bij een hartstilstand ontvangen de vrijwilligers via een app of sms een bericht om het slachtoffer te reanimeren tot de hulpdiensten zijn gearriveerd. 135 Hoogstratenaren volgden in 2017 de vorming reanimeren en defibrilleren die werd georganiseerd door het stadsbestuur en het Rode Kruis. Vele anderen hebben leren reanimeren en defibrilleren via het werk of via studies.

Om deze vormingssessies te promoten en de EVapp-procedure op een toegankelijke manier duidelijk te maken, heeft het stadsbestuur een film laten maken. Een aantal EVapp- en Rode Kruisvrijwilligers maken duidelijk hoe via het noodnummer 112 het EVapp-netwerk in werking kan worden gesteld en hoe de hulpverlening verloopt.

In het EVapp-systeem van de stad Hoogstraten zitten momenteel 15 AED’s. 11 ervan zijn altijd toegankelijk omdat ze door de stad zijn geplaatst bij gemeentelijke gebouwen of aan de buitenkant van privé-eigendommen. Elke deelgemeente beschikt over minstens één AED. Verder zijn er nog vier AED’s beperkt toegankelijk, afhankelijk van de openingsuren. Zij bevinden zich in zwembad Sportoase Stede Akkers, het bedrijf Gaston Schul en de voetbalverenigingen KFC Meerle en Minderhout VV.

Ook bedrijven helpen levens redden

De EVapp-film werd op vrijdag 20 oktober aan de pers voorgesteld bij Bolckmans NV op het industrieterrein De Kluis. Op De Kluis is de Werkgroep Bedrijventerrein Management (WBM) actief, bestaande uit de preventieadviseurs van Bolckmans NV, RKW Hyplast, Drevo en Eribel. Zij tonen interesse in het EVapp-systeem en willen samen met het stadsbestuur bekijken of er kan samengewerkt worden inzake de aanpak van hartfalen. Zij beschikken vaak  over werknemers die een EHBO-opleiding hebben gevolgd en sommige bedrijven hebben ook een AED geïnstalleerd.