Kunstmatig - een tentoonstelling van Alexandra Vinck

Vanaf 10 april loopt in het Stedelijk Museum Hoogstraten de tentoonstelling ‘Kunstmatig’ van Alexandra Vinck. Alexandra Vinck is niet alleen beeldend kunstenares en beeldleerkracht maar ook imker, kortom een bezige bij.

Alexandra studeerde schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen, grafiekkunst in het deeltijds kunstonderwijs en grafische vormgeving in het avondonderwijs. Atelier Alexandra Vinck herbergt waar ze artistiek mee bezig is: van het maken van vrij werk zoals schilderijen, houtsneden en zeefdrukken, opdrachtwerk zoals digitaal drukwerk tot het geven van workshops.

De tentoonstelling “Kunstmatig” toont voornamelijk grafisch werk, waarin bloemen en bijen de hoofdrol spelen. Zo houdt Alexandra namelijk zelf bijen. Door een bloementekort, pesticiden en parasieten komt de honingbij in onze gebieden nauwelijks of niet in het wild voor en is ze afhankelijk geworden van de kweek en zorg van imkers. “Kunstmatig” verwijst naar dit menselijk ingrijpen in de natuur en naar de maat die gehouden wordt tussen natuurlijk en menselijk.

Beeldend interesseert Alexandra zich in de vormen van de natuur die er op het eerste zicht organisch en willekeurig uitzien, maar waarachter geordende en zelfs geometrische structuren schuilen. De honingraat is hier een voorbeeld van. De haast wiskundige correcte wijze waarop deze door de honingbij opgebouwd is, geeft de indruk onnatuurlijk en kunstmatig te zijn.

Ook is Alexandra verwonderd door kleur in de natuur. Kleur kan vanuit wetenschappelijk, visueel en gevoelsmatig standpunt benaderd worden. Het is de rijkdom van deze verscheidenheid en tegelijkertijd complexiteit, die de gekleurde draad doorheen haar werk vormt. Het verhaal van zonlicht, bloemen en bijen verteld met verf en inkt.

De tentoonstelling “Kunstmatig” kan bezocht worden vanaf 10 april 2021 t.e.m. 20 juni 2021 telkens op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur in het Stedelijk Museum van Hoogstraten. Van harte welkom!

Voor het bezoek wordt aangeraden te reserveren. Meer info hierover en de geldende corona-maatregelen zie: https://www.hoogstraten.be/vrije-tijd/cultuur/stedelijk-museum-hoogstraten/tentoonstellingen/heropening-reservatie-bezoek