Stad Hoogstraten|VisitHoogstraten|UiT in Hoogstraten
Zo kunnen we terug naar "het oude normaal"

Je laten vaccineren is het beste plan, zodat het leven straks weer starten kan.

Sinds maart 2020 leven we met het COVID-19-virus. Samen hebben we al heel wat watertjes doorzwommen; pieken overwonnen door in lockdown te gaan, we dragen al een klein jaar zowat overal een mondmasker,… COVID-19 de wereld uithelpen is iets wat we allemaal samen moeten doen.

Het is bijna niet te geloven, maar we zullen dit jaar wellicht terugkeren naar “het oude normaal”. Naast de afstands- en hygiënemaatregelen die we allemaal al een tijdje kennen en toepassen, wordt het belangrijk om je te laten vaccineren. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter. Vaccinatie is de beste bescherming tegen het coronavirus en de grootste garantie dat we in 2021 weer volop van het leven kunnen genieten.

Wie krijgt er eerst een prik?

De volgorde van vaccineren in ons land is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. De eerste vaccins zijn voor bewoners en personeelsleden van woonzorgcentra. Daarna volgen bewoners en personeelsleden van andere zorgvoorzieningen voor kwetsbare personen, zorgverleners in de ziekenhuizen en in je buurt, zoals je huisarts. In een latere fase gaan we iedereen vaccineren, dus ook bij andere doelgroepen.

Het was nog even afwachten op concrete data voor Hoogstraten, maar wij kunnen jullie nu met veel blijdschap vertellen dat de bewoners en medewerkers van WZC Stede Akkers hun eerste prik op vrijdag 15 januari 2021 hebben gekregen. 

  • Door het personeel in woonzorgcentra nagenoeg eerst te vaccineren kan het personeel zichzelf en de bewoners beschermen.
  • Zo zorgen we ervoor dat de hoge werkbelasting afneemt en dat de zorg overeind blijft.

Komt er een vaccinatiecentrum in Hoogstraten?

De eerstelijnszones (ELZ) organiseren de vaccinatiecampagne in heel Vlaanderen. Zij zetten de structuur op en bekijken de meest geschikte locaties. In januari heeft stad Hoogstraten Coöperatie Hoogstraten voorgesteld als mogelijke vaccinatielocatie bij Eerstelijnszone Kempenland. Dat is jammer genoeg niet gelukt. Er mogen immers in ELZ Kempenland maar twee centra opgericht worden en Coöperatie Hoogstraten tijdens de zomerperiode haar volledige capaciteit nodig. De vaccinatiecentra voor onze inwoners komen in Turnhout en Weelde (Ravels). Dit betekent dat inwoners van Hoogstraten naar Weelde moeten voor een vaccinatie. Inwoners die minder mobiel zijn, kunnen rekenen op ondersteuning van stad Hoogstraten.

Veilig en uitgebreid getest

De ontwikkeling van het coronavaccin kreeg wereldwijd de hoogste prioriteit. De administratieve procedure is verkort, maar alle veiligheidsstappen zijn gezet en elk vaccin is uitgebreid getest bij een grote groep mensen.

Alle vaccins doorlopen een uiterst strenge goedkeuringsprocedure voor gebruik. De Europese goedkeuring garandeert dat het stuk voor stuk betrouwbare vaccins zijn.

Jij maakt een verschil, laat je vaccineren

Meer dan 70% van de bevolking moet zich laten vaccineren om groepsimmuniteit te bereiken. Door je te laten vaccineren bescherm je mensen die niet gevaccineerd mogen worden. Zo voorkomen we ook nieuwe sterfgevallen en een nieuwe overbelasting van ons gezondheidssysteem. Een brede vaccinatie zorgt er ook voor dat we binnen afzienbare tijd de strenge coronamaatregelen zullen kunnen loslaten. Dat we weer opgelucht kunnen ademhalen. Opnieuw kunnen samenzijn, onze geliefden kunnen omhelzen en ons leven weer kunnen oppakken.

En dat willen we allemaal, toch, terug naar het “oude normaal”?